gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ne bom odstopil

Deli na:

Obrambni minister Karl Erjavec je poziv direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, naj odstopi z mesta obrambnega ministra, označil kot neresen. Prav tako ne namerava upoštevati poziva, naj razdre pogodbo za nakup vozil 8X8. "Bolje bi bilo, da bi Švajger razmišljal, kako bodo zaposleni dobili plače in kako se bo podjetje razvijalo," je dejal.

Obrambni minister Karl Erjavec je poziv direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, naj odstopi z mesta obrambnega ministra, označil kot neresen. Prav tako ne namerava upoštevati poziva, naj razdre pogodbo za nakup vozil 8X8. "Bolje bi bilo, da bi Švajger razmišljal, kako bodo zaposleni dobili plače in kako se bo podjetje razvijalo," je dejal.

Erjavec ocenjuje, da poziv k odstopu mesec dni pred volitvami "ni resna zadeva". Ob tem se je vprašal, kjer so bili vsi, ki ga pozivajo k odstopu, takrat, ko je podpisal sklep o izbiri najboljšega ponudnika. Minister, kot je dejal, tudi razume Švajgerjevo stisko, "ki je pripravil tako slabo ponudbo, da ponudba Sistemske tehnike ni uspela. Ne razumem pa, da po treh letih še vedno razmišlja o tem, kaj jaz počnem in kaj bi moral početi. Bolje bi bilo, da bi on razmišljal, kaj naj počne s podjetjem, ki ga vodi," je dejal Erjavec.

Obrambni minister je v izjavi za novinarje ponovil, da je bil nakup oklepnikov 8X8 najbolj transparenten nakup v zgodovini obrambnega sistema doslej. Po njegovem namreč noben dosedanji postopek ni ugotovil, da bi bilo z njim kar koli narobe. "Tudi preiskava na Finskem ni povezana z ministrstvom za obrambo. Očitno gre za povsem drugo zadevo," je dejal in še enkrat poudaril, da ministrstvo nima pogodbe z nobenim od akterjev, ki se pojavljajo v preiskavi.

Na s tem povezano novinarsko vprašanje, kako komentira nekatere dokumente, ki naj bi kazali, da so v zvezi oklepniki vseeno potekale določene bančne transakcije, je minister odgovoril, da nihče na ministrstvu ni dobil nobene provizije. "Vsaj iz teh papirjev in transakcij to ni razvidno. Koliko sem seznanjen, naj bi potekale neke transakcije med bivšim uslužbencem podjetja Steyr, od katerega je Sistemska tehnika dobil licenco za pandurja, in Walterjem Wolfom, vendar to nima nobene povezave," je dejal in dodal, da je tudi direktor Patrie Jorma Wiitakorpi potrdil, da z Wolfom nimajo nobene pogodbe.

V zvezi s preiskavo se zdi Erjavcu posebej zanimivo, da se do današnjega dne nobeden od Finskih pa tudi domačih preiskovalcev ni obrnil na njega. "Jaz sem namreč tisti, ki je podpisal to pogodbo in če bi kdo bil lahko osumljen, da je dobil kakršno koli korist za podpis takšne pogodbe, bi bil lahko to samo minister za obrambo," je dejal in dodal, da bi v primeru, da bi se izkazalo, da je prišlo do izbire Patrie zato, ker je nekdo dobil podkupnino, uveljavil protikorupcijsko klavzulo.

Na vprašanje direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, ki je ministra v današnjem javnem pismu povprašal, ali drži, da nekateri uslužbenci ministrstva za obrambo po podpisu pogodbe s Patrio napredovali, pa je Erjavec odgovoril, da o tem ne ve ničesar: "Očitno se res globoko ukvarjajo z našimi kadrovskimi zadevami. Priporočil bi jim, da bi raje pogledali kakšne kadre imajo oni, da bodo drugič, ko bodo oddali kakšno ponudbo, ta konkurenčna, ne pa ponudbe, ki je povsem pogorela."

Predsednik DeSUS je danes komentiral tudi odstop predsednika občinskega odbora DeSUS v Kamniku Toneta Rajsarja. Ta je odstopil, ker je stranka v Kamniku namesto njega na kandidatno listo uvrstila Toneta Smolnikarja. Erjavec je povedal, da so imeli v stranki dogovor, da bodo povsod tam, kjer bodo imeli več kandidatov, opravili javnomnenjsko raziskavo. To so opravili tudi v tem primeru in ta je pokazala, da Smolnikar uživa 22-odstotno zaupanje med volivci, Rajsar pa samo šestodstotno.