princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

nik mujanovic Ekipa24.si

Sodišče izdalo začasno odredbo v sporu velikega...

Gabriela Dončič Njena.si

Prva fotografija Dončićeve hčerkice: ...

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nataša Pirc Musar v predkazenskem postopku zaradi izdaje lažnega računa

Deli na:
Nataša Pirc Musar v predkazenskem postopku zaradi izdaje lažnega računa

V času, ko je bila predsednica Rdečega križa Slovenije, je njen zavod Info Hiša omenjeni humanitarni organizaciji izdal fiktivni račun za storitve pravnega svetovanja. - Foto: Bobo

Predsedniška kandidatka Musarjeva se je znašla pod drobnogledom policije zaradi leta 2015 izdanega lažnega računa. V času, ko je bila predsednica Rdečega križa Slovenije, je njen zavod Info Hiša omenjeni humanitarni organizaciji izdal fiktivni račun za storitve pravnega svetovanja, ki jih nikoli ni opravil.

Sredi avgusta smo v Reporterju objavili članek o ravnanju sedanje predsedniške kandidatke odvetnice Nataše Pirc Musar, ko je bila leta 2015 predsednica Rdečega križa Slovenije. Kot je znano, je avgusta 2015, neposredno po tem, ko je postala predsednica RKS, njen zasebni zavod Info Hiša Rdečemu križu izdal fiktivni račun za pravno svetovanje v višini 778 evrov.

Tega svetovanja v resnici njen zavod za RKS ni nikoli opravil, pač pa je skušala Musarjeva na ta način dobiti izplačan honorar za poslovodenje (za mesto predsednice) na RKS. Ni sporen honorar, do katerega je bila upravičena, vendar gre v tem primeru za izdajo fiktivnega računa (ta ni izkazoval resnične vsebine) njenega zavoda. Na ta način »plačila honorarja« (namesto plačila njej osebno) se je tudi izognila plačilu dohodnine in prispevkov za ZPIZ in ZZZS.

Notranja kontrola na RKS je sicer tak način izplačevanja honorarja (moral bi biti izplačan Musarjevi osebno) ustavila, denar je bil vrnjen in plačilo nato izvedeno pravilno osebno. Toda izdaja fiktivnega računa in plačilo zanj je bilo pred tem že izvedeno.

Na tožilstvu pravijo, da so naše vprašanje, ki so ga šteli za naznanilo suma kaznivega dejanja, odstopili policiji v preverbo vseh zatrjevanih dejstev in okoliščin. »Zadeva se nahaja v fazi predkazenskega postopka zato vam drugih informacij ne moremo posredovati.«

Gre vsaj za sum kaznivega dejanja ponarejanja listin, morda tudi za zlorabo položaja. Pregon še ni zastaral. Zato smo avgusta na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani naslovili vprašanje, ali bodo zadevo preiskali in v primeru suma kaznivega dejanja ukrepali? Odgovorili so, da bodo naše novinarsko vprašanje šteli kot naznanilo in bo kot tako tudi ustrezno obravnavano.

Zdaj smo poizvedeli, kako so ukrepali glede Musarjeve in v kateri fazi je postopek. Pravijo, da so naše vprašanje, ki so ga šteli za naznanilo suma kaznivega dejanja, odstopili policiji v preverbo vseh zatrjevanih dejstev in okoliščin. »Zadeva se nahaja v fazi predkazenskega postopka zato vam drugih informacij ne moremo posredovati.«