Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nasprotovanje Rusom odneslo Rotnika, sedaj še sindikalista Sevčnikarja?

Deli na:

Želijo me odstraniti, ker oviram vstop ruskih partnerjev v Teš 6, je sindikalist Branko Sevčnikar komentiral potezo direktorja Termoelektrarne Šoštanj Simona Tota, ki je danes odpustil Sevčnikarja, predsednika podjetniškega sindikata v v družbi. Nasprotovanje ruskemu vstopu v Teš naj bi bilo usodno tudi za Totovega predhodnika Uroša Rotnika, ki so ga pred tedni zamenjali.

Želijo me odstraniti, ker oviram vstop ruskih partnerjev v Teš 6, je sindikalist Branko Sevčnikar komentiral potezo direktorja Termoelektrarne Šoštanj Simona Tota, ki je danes odpustil Sevčnikarja, predsednika podjetniškega sindikata v v družbi. Nasprotovanje ruskemu vstopu v Teš naj bi bilo usodno tudi za Totovega predhodnika Uroša Rotnika, ki so ga pred tedni zamenjali.

Novi direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simon Tot je ta teden zoper predsednika podjetniškega sindikata Branka Sevčnikarja uvedel postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Sevčnikar je v izjavi za medije povedal, da je nad postopki šokiran in jih pripisuje dogodkom, ki so sledili zamenjavi nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika.

Ob novembrski zamenjavi direktorjev je namreč stavkovna straža Teša Totu preprečila vstop vstop v podjetje. Sevčnikarja tako v ponedeljek čaka razgovor pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

Sevčnikar je danes novinarjem povedal, da mu bodo po njegovih informacijah izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi vročili že v ponedeljek, zato že napoveduje pritožbo. Dejal je, da mu je Tot osebno vročil povabilo na ponedeljkov pogovor brez kakršnega koli pojasnila.

"Kot razlog za odpoved zaposlitve navajajo moje sindikalno delovanje od 11. novembra letos pa naprej in nelegitimnost stavke, kar je iz trte zvito. Želijo me odstraniti iz vsega dogajanja, ker sem jim zadnja ovira, da bi strateški partnerji iz Rusije vstopili v projekt Teš 6," pravi Sevčnikar.


Zatrdil je, da imajo v sindikatu pisne dokaze, da se je gospodarska delegacija na čelu z gospodarsko ministrico Darjo Radić, ki je bila pred kratkim v Rusiji, dogovarjala z ruskimi investitorji, da bodo vstopili v Teš 6. Po besedah Sevčnikarja pa je stališče Sindikata delavcev energetike Slovenije zelo jasno, kar pomeni, da ne bodo dovolili vstopa strateških tujih partnerjev v slovensko elektrogospodarstvo.

Na Totovo ravnanje se je danes odzval tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, ki je zgrožen nad ravnanjem vodstva Teša. "Takšno dejanje je nesporno posledica izvedenih sindikalnih aktivnosti sindikata Teša ob že znanih dogodkih in pomeni neposreden napad na delovanje sindikata, svobodo sindikalnega združevanja in borbo za ekonomske in socialne pravice delavcev," je navedel Semolič.

Dodal je, da gre za napad na celotno sindikalno gibanje v Sloveniji, za poskus zastraševanja delavcev in za dejanje, ki odraža kulturo novega vodstva Teša. Semolič pravi, da je spoštovanje sindikata in priznanje njegovih pravic, vključno s pravico do stavke, novemu vodstvu Teša očitno nekaj povsem tujega in nesprejemljivega. In to kljub dejstvu, da gre za pravice, ki so priznane s slovensko ustavo, mednarodnimi akti, zakoni in kolektivno pogodbo, je dodal.

"Uvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zoper predsednika sindikata Teša, ki je hkrati tudi podpredsednik Sindikata delavcev energetike Slovenije, v ZSSS najostreje obsojamo in pričakujemo od pristojnih organov, da bodo postopek nemudoma ustavili ter začeli priznavati sindikatu njegove legitimne pravice, ne pa da zakonske določbe zlorabljajo za uveljavljanje lastnih osebnih interesov in zamer," je še sporočil Semolič.