janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Nasprotovanje opozicije ni zaleglo, DZ je potrdil zakon o drugem tiru

Deli na:
Nasprotovanje opozicije ni zaleglo, DZ je potrdil zakon o drugem tiru

Foto: Bobo

DZ je z 49 flasovi za in 24 proti potrdil zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper.

Podporo zakonu so odrekle vse opozicijske stranke.

Kot je včeraj pojasnil minister za infrastrukturo, zakon ureja upravljanje in gospodarjenje z drugim tirom. V skladu z zakonom bo projektni družbi 2TDK za izgradnjo in gospodarjenje podeljena koncesija za obdobje 45 let. Vse naloge bo družba 2TDK v vlogi investitorja opravljala v svojem imenu in za svoj račun. Zgrajena infrastruktura bo del javnega železniškega omrežja, po zaključku koncesijskega obdobja pa bo prešla v last države.

Financiranje projekta je zastavljeno tako, da bo po besedah ministra najmanj bremeni davkoplačevalce. Proračunsko financiranje je omejeno s kapitalskim vložkom do 200 milijonov evrov, tudi zaradi sprejetega fiskalnega pravila in zahteve po zmanjšanju javnega dolga. Zato se je vlada tudi odločila, da k financiranju projekta pristopi z uporabo inovativnih finančnih instrumentov, ki jih je uvedel Junckerjev investicijski program, to je Efsi mehanizem, je pojasnil.

Zakon temelji na javno-javnem partnerstvu in predvideva udeležbo partnerskih zalednih držav. Poleg kapitalskih vložkov in EU sredstev bo tretja komponenta financiranja projekta še posojilo Evropske investicijske banke z garancijo Evropskega sklada za strateške investicije. Zakon določa tudi prilive podjetja 2TDK v času izvajanja koncesije.

Razprava o predlogu zakona je bila po pričakovanjih dolga in pestra. Medtem ko je koalicija poudarjala, da je vlada projekt po 20. letih premaknila z mrtve točke, je opozicija izpostavljala pomanjkljivosti zakona in odprta vprašanja, na katera zakon ne prinaša odgovorov. Dopolnila k predlogu zakona so vložili v poslanskih skupinah ZL in SDS, vsa pa je DZ zavrnil.