pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nasilna »demokracija« RTV nadzornika Šetinca

Deli na:
Nasilna »demokracija« RTV nadzornika Šetinca

Foto: Bobo

To, kar se je dogajalo na torkovi seji nadzornega sveta RTV, je preprosto rečeno škandalozno, so nam povedali nekateri posamezniki, ki so tej seji prisostvovali in bili zgroženi! To, kar si je na njej privoščil predsednik tega organa Lenart Šetinc pa je presegalo meje dobrega okusa. Šetinc je namreč skušal obračunati s članom sveta Miho Klunom, ker preprosto ni prenesel njegove legitimne razprave. Miha Klun je na naše vprašanje, ali se je vse to res dogajalo, odgovoril pritrdilno.

Ker je Šetinc Kluna, ki je bil zelo kritičen do delovanja tega nadzornega sveta, hotel utišati s tem, da mu je jemal besedo, Klun pa si besede ni pustil vzeti, mu je s povišanim glasom zaukazal, da naj gre ven in ker Klun tudi tega ni storil, mu je Šetinc zagrozil celo z varnostniki.

Opazovalci, ki so bili prisotni na seji trdijo, da je Lenart Šetinc deloval zelo histerično kot da bi se nečesa bal. Kaj bi to lahko bilo? Mogoče že javni namigi, da bodo proti njemu in večini nadzornikov vložene kazenske ovadbe in odškodninske tožbe zaradi zavestne škode, ki so jo povzročili javnemu zavodu! Zagotovo pa tudi zaradi dejstva, da je en dan prej programski svet delovanje nadzornega sveta ocenil kot zelo slabo in mu je na ta način v resnici izrekel nezaupnico.

Po merilih nadzornega sveta za prodajo in porabo delnic Eutelsata (t.i. razvojna sredstva) lahko nadzorni svet to odobri le pod pogojem, da je za programske vsebine dal soglasje tudi programski svet. Programski svet je v številnih primerih zavrnil namero vodstva RTV, da se iz razvojnega denarja financirajo posamezni projekti, ker je menil, da gre za redno dejavnost. Tako je bilo v primeru zahteve vodstva, da se iz tega denarja financira nakup licenc na primer. Nadzorni svet je denar vseeno odobril. Brez soglasja programskega sveta se je tako financirali tudi t.i. tematski kanal. Primerov je še zelo veliko, vsi pa govorijo o tem, da je nadzorni svet mimo programskega sveta odobraval prodajo in porabo delnic tako rekoč za tekoče poslovanje. Pol milijona evrov, ki so bili namenjeni prenovi informativnega programa TVS, je na primer šlo za plačevanje honorarnih sodelavcev. Zdaj odgovorni zavajajo, da je šlo za usposabljanje sodelavcev za programe v skladu s prenovo, kar pa ni res.

Zaradi vsega tega je programski svet na ponedeljkovi seji sprejel sklep, da je nadzorni svet v resnici kršil lastna pravila in merila za porabo razvojnih sredstev. To je sprožilo kar majhno vojno med programskim in večino v nadzornem svetu. Da bi Lenart Šetinc, ki je za vse to najbolj odgovoren, diskvalificiral sklep programskega sveta, je na seji izsilil sklep, da je treba pravilnik o merilih za prodajo in porabo razvojnih sredstev razlagati tako, da je programski svet v resnici svoje soglasje k posameznim projektom dal že s tem, ko je sprejel programsko-produkcijski načrt. To pa seveda ni res, saj pravilnik jasno določa, da se o posameznih projektih pripravi poseben načrt, ki ga po vsebinski odobritvi na programskem svetu lahko finančno »pokrije« še nadzorni svet. V merilih namreč dobesedno piše, da je potrebno predhodno soglasje za vse te projekte.

S to akcijo in s takšnim sklepom je Lenart Šetinc z večino v nadzornem svetu kršil pravilnik o merilih in ga spremenil z veljavnostjo za nazaj. Na dan je prišlo tudi to, da je generalni direktor mimo vednosti programskega sveta, ali pa ga je celo zavajal, evropsko nogometno prvenstvo in bližajočo se olimpijado financiral iz razvojnih sredstev. Na programskem svetu so mu že pred meseci jasno povedali, da tu ne gre za razvojne projekte! Filli pa je ležerno odgovoril, da si je denar iz teh delnic samo sposodil in da ga bodo vrnili. Enako je storil, ko je bivša ministrica za kulturo Majda Širca (zdaj celo zaposlena na TVS!!) RTV-ju povzročila izpad petih milijonov evrov, Filli pa je luknjo zamašil s prodajo delnic, namesto, da bi takratno vlado tožil.

In vse to je večina v nadzornem svetu požegnala. Še posebej zaskrbljujoče je, ker takšne sklepe kot po tekočem traku potrjujeta tudi notranja člana nadzornega sveta – Martin Žvelc in Suzana Vidas Karoli. O odgovornosti zaradi takšnih rabot in nezakonitosti je pred časom razpravljal tudi parlamentarni odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino in vladi predlagal, da zaradi nepopolnega, zavajujočega in nekritičnega poročila, ki ga odbor ni sprejel, vladi predlagajo, da nadzorni svet razreši.

Na potezi je torej vlada.