tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

italija, covid potrdilo Svet24.si

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

Creator Njena.si

Jesen bo v znamenju tega trenda

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Slovenija

Narodna noša kot prestiž ali v posmeh

Deli na:
Narodna noša kot prestiž ali v posmeh

Slovenski veleposlanik v BiH Damijan Sedar s predsednikom predsedstva BiH Miloradom Dodikom - Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Sarajevu

Kritike so, milo rečeno, porazne. Pripombe o neustreznosti izbire narodne noše ob predaji poverilnih pisem so najprej doletele slovensko veleposlanico v Romuniji Leo Stančič, zdaj jo je še huje »skupil« veleposlanik v BiH Damijan Sedar.

Z nošo, ki naj bi spominjala na Kekca in pastirja, je slovenski veleposlanik Damijan Sedar izzval posmeh in spraševanje. Ali se bo sploh še našel kakšen junak, ki bi si na svečanem dogodku upal tvegati in izzivati v narodni noši?

»Ugotovila sem, da je takšna predstavitev, ki je povsem v skladu z diplomatskimi pravili obnašanja, dobra za Slovenijo, navsezadnje je prav s tem lahko vidna tudi vsa pestrost, bogastvo kultur in običajev,« je v izjavi za Reporter povedala slovenska veleposlanica v Romuniji Lea Stančič. Narodna noša za veleposlanico tudi ni nekaj neobičajnega. Za svečan dogodek ni kupila nove, ampak je uporabila nošo, ki gre v njihovi družini iz roda v rod.

Kdo vse izmed tujih veleposlanic in veleposlanikov si je nadel tradicionalna oblačila ali narodno nošo ob predaji poverilnih pisem slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju?


Ksenija Benedetti, ki je bila osemnajst let vodja protokola RS, je za Reporter pojasnila mednarodno diplomatsko prakso uporabe noše in kdo se odloča zanjo. Kakšno je njeno mnenje o noši slovenskega veleposlanika v BiH?

Kdo je nosil nošo med obema vojnama in kdo izmed aktualnih politikov nima zadržkov in si jo še vedno rad obleče?

O tem, kje se je ohranila tradicija oblačenja narodnih noš, je pojasnil poznavalec slovenske oblačilne kulture dr. Bojan Knific, etnolog in kustos V Tržiškem muzeju. Ocenil je tudi nošo veleposlanika Sedarja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...