stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Naprodaj nove vinjete

Deli na:

V torek bo stekla prodaja vseh vrst vinjet za leto 2010. Te bodo modre barve, oranžne vinjete pa bodo vzete iz prodaje. Tedenska vinjeta za osebna vozila stane 15 evrov, mesečna 35 evrov, letna pa 95 evrov. Cena vinjete za motorna kolesa znaša polovico cene za osebna vozila; za motorna kolesa ni mesečnih vinjet, so pa polletne po ceni 25 evrov.

V torek bo stekla prodaja vseh vrst vinjet za leto 2010. Te bodo modre barve, oranžne vinjete pa bodo vzete iz prodaje. Tedenska vinjeta za osebna vozila stane 15 evrov, mesečna 35 evrov, letna pa 95 evrov. Cena vinjete za motorna kolesa znaša polovico cene za osebna vozila; za motorna kolesa ni mesečnih vinjet, so pa polletne po ceni 25 evrov.

Vinjete bo mogoče kupiti na naslednjih maloprodajnih mestih: Petrol, OMV Slovenija, Kompas MTS, Tobačna 3dva, Delo prodaja, Pošta Slovenije, AMZS in cestninske postaje. V tujini bodo vinjete na prodaj na vseh večjih prodajnih mestih bencinskih servisov.

Dars je letos do 15. novembra skupaj prodal 3.433.431 vinjet. Ob tem je bilo prodanih 849.276 letnih vinjet 536.329 mesečnih in 1.154.812 tedenskih vinjet. Do konca junija so bile v prodaji še polletne vinjete, ki so jih skupaj prodali 893.015, so pojasnili v Družbi za avtoceste v RS (Dars). Cestninski nadzorniki Darsa so od 1. januarja do sedaj izdali skupno več kot 48.000 plačilnih nalogov.

V prvih devetih mesecih letos - pri tem velja spomniti, da se je vinjetni sistem cestninjenja s 1. julijem spremenil - so prihodki iz naslova prodaje vinjet znašali 85,3 milijona evrov (brez DDV), prihodki od cestnin za tovorna vozila pa 92,4 milijona evrov. V Darsovo blagajno se je torej skupaj iz naslova cestnin steklo 177,7 milijona evrov (brez DDV).

V Darsu do konca letošnjega leta po zelo konzervativni oceni predvidevajo približno 220 milijonov evrov skupnih prihodkov od cestnine (brez DDV), po optimistični oceni, ki je precej realna, pa 130 milijonov evrov. Cestninski prihodki bodo približno za desetino višji od lanskih, ko so dosegli približno 202 milijona evrov. Samo od vinjet Dars letos pričakuje med 94 in 98 milijonov evrov prihodkov (brez DDV).

Dars je v celotnem letu 2008, v katerem je bilo sredi leta uvedeno vinjetno cestninjenje, ustvaril 201,6 milijona evrov prihodkov od cestnin (brez DDV), v letu 2007 pa 174,7 milijona evrov (brez DDV). V letu 2007, torej v zadnjem letu, ko je še v celoti veljal prejšnji cestninski sistem, so v cestninskih razredih R1 in R2 (ti so se ob uvedbi novega sistema sredi leta 2008 začeli cestniniti z vinjetami) ustvarili 102 milijona evrov priliva od cestnine, v razredih tovornih vozil (R3 in R4) pa približno 78 milijonov priliva.

Poslovni načrt za leto 2010, ki bo opredelil tudi načrtovane prihodke od cestnine za prihodnje leto, je trenutno v sklepni fazi priprave. Ocena prihodkov od vinjet v letu 2010 je za zdaj približno 115 milijonov evrov (brez DDV), pojasnjujejo v Darsu.

Vlada ukinitev vinjet kot način cestninjenja predvideva najkasneje z začetkom leta 2014. Tako predvideva nov akcijski načrt za uvedbo elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku, ki ga je vlada sprejela minuli četrtek.

V elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku morajo biti v letu 2012 vključena vsa vozila, pri čemer je za osebna vozila dopuščeno prehodno obdobje. Tako naj bi bila od leta 2012 do leta 2014 za osebna vozila v uporabi t.i. elektronska vinjeta. Ta naj bi v prehodnem obdobju še vedno omogočala zgolj časovno cestninjenje, tako kot ga omogoča tudi sedanja vinjeta, navajajo v Darsu.

S 1. januarjem pa bodo tovorna vozila cestninjena glede na EURO emisijski razred. S tem dnem bo omogočeno plačevanje diferencirane cestnine glede na razred EURO za vozila tretjega in četrtega cestninskega razreda, če bodo cestnino plačevala prek elektronskih tablic ABC ali s karticama Darsa oz. Dars Transporterja. Pri plačevanju cestnine s kreditnimi karticami ali gotovino pa diferencirano cestninjenje ne bo mogoče.

Za vozila tretjega cestninskega razreda (R3) bo uvedeno elektronsko cestninjenje s tablicami ABC s 1. januarjem 2010. Za vozila četrtega cestninskega razreda (R4) je bil tak način cestninjenja uveden 1. oktobra 2008.

Vinjetni sistem cestninjenja je začel veljati 1. julija lani. Uvedene so bile polletne vinjete po ceni 35 evrov in letne po ceni 55 evrov.

Če so vinjete lani razveselile slovenske uporabnike avtocest, pa so bile trn v peti sosednjim državam in Evropski komisiji. Ta je v začetku lanskega oktobra začela postopek zoper Slovenijo, ker je ocenila, da letne in polletne vinjete niso v skladu s pravnim redom EU, ker diskriminirajo državljane EU, ki slovenskih cest ne uporabljajo tako pogosto kot Slovenci.

Slovenska vlada je zaradi postopka Evropske komisije uvedla tedenske vinjete za 15 evrov, mesečne za 35 evrov, ukinila polletne vinjete, letne vinjete pa podražila na 95 evrov. Nov sistem, ki je začel veljati 1. julija letos, je očitno zadoščal evropskemu komisarju za promet Antoniu Tajaniju, ki je pred dnevi sporočil, da bo Evropski komisiji predlagal prekinitev postopka zoper Slovenijo zaradi vinjetnega sistema.