Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Namesto selektivnega dviga DDV poseben krizni davek?

Deli na:
Namesto selektivnega dviga DDV poseben krizni davek?

Foto: Bobo

Koalicija po včerajšnjem srečanju zagotavlja, da je trdna. Na čelu s premierom Janezom Janšo je danes razpravljala zlasti o proračunu in ukrepih za njegovo izvedbo. Razgrnili so alternativne predloge sedaj predlaganemu zakonu o DDV, ki jih bo ministrstvo za finance preučilo. Na tej podlagi se bo koalicija še dogovarjala.

Predsednik SLS Radovan Žerjav, prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednica NSi Ljudmila Novak, ki so po srečanju podali izjave novinarjem, so bili glede možnih alternativ zakonu o davku na dodano vrednost precej previdni.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je zatrdil, da je ponovno dobil zagotovilo, da usklajevanje pokojnin bo. "Ker če tega ne bo, tudi stranke DeSUS ne bo več v koaliciji," je dejal. Zatrdil je, da je zagotovilo dobil od predsednika vlade, tako da ne pričakuje večjih težav. Na vprašanje, kaj o tem pravi finančni minister Janez Šušteršič, pa je dejal, da minister "vztraja pri starih tezah, tako da je že prav dolgočasen".

Pri davkih pa je po njegovih besedah dogovor, da "gremo v spremembe, vendar jih je treba še uskladiti. V glavnem, zakon, takšen kot je, ne bo".

Tudi prvak SLS Žerjav je pojasnil, da so se glede novih davkov dogovorili, da bodo preučili predloge, ki so bili danes podani in se na osnovi tega odločali naprej.

Novakova je pojasnila, da so danes razgrnili veliko predlogov, tistih, ki so jih v javnosti že omenjali, in tudi o možnih novih alternativah. Več o tem pa bo po njenih besedah povedal minister za finance Janez Šušteršič, ki bo predloge preučil. S tem Novakova odgovarja tudi na vprašanje, ali selektivnega dviga davka na dodano vrednost ne bo.

Med alternativnimi možnostmi morebitnemu dvigu DDV se je sicer zadnje dni najbolj glasno omenjala možnost uvedbe t.i. kriznega davka.

V koaliciji je bilo zadnje dni napeto tudi zaradi zapletov s podpisi pod referendumsko pobudo Sindikata za kemično, nekovinsko in gumarsko industrijo za referendum o zakonu o slabi banki. PS namreč grozi z interpelacijo ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, še vedno pa je aktualen tudi poziv k odstopu predsednika DZ Gregorja Viranta.

Dodatne napetosti je povzročila policijska preiskava podpisa poslanke PS Melite Župevc pod zahtevo za referendum o zakonu o holdingu, ki je pokazala, da je podpis pristen. Virant pa je danes dejal, da se ne more znebiti občutka, da je bila preiskava politično motivirana s strani SDS. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je očitke zavrnil. Virant po koalicijskem sestanku izjav ni dajal, prav tako nihče iz stranke SDS.

Erjavec je dejal, da ga zapleti glede podpisov ne zanimajo. Kot pravi, naj organi ugotovijo, kaj se je zgodilo in naj tisti, ki je kriv, odgovarja.

Tudi Žerjav je glede zapletov s podpisi izpostavil, da morajo pristojni organi nemudoma strokovno, nepristransko najti krivca za to površnost in da se to ne bi smelo dogajati.

Tako Žerjav kot Novakova sta sicer zatrdila, da je koalicija po tem sestanku zelo trdna, po besedah Novakove "kot kamen, kost".