mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Najrazkošnejše jahte slovenskih bogatašev

Deli na:

Na kakšnih jahtah se sončijo Matjaž Gantar, Damjan Janković, Joc Pečečnik, Tomaž Lovše, Vladimir Polič in drugi slovenski tajkuni? V Reporterju predstavljamo največja in naprestižnejša plovila, s katerimi se lahko bahajo najbogatejši Slovenci.

Na kakšnih jahtah se sončijo Matjaž Gantar, Damjan Janković, Joc Pečečnik, Tomaž Lovše, Vladimir Polič in drugi slovenski tajkuni? V Reporterju predstavljamo največja in naprestižnejša plovila, s katerimi se lahko bahajo najbogatejši Slovenci.

Znova smo preverili, kateri Slovenci so ponosni lastniki prestižnih jaht. Med tistimi, ki svoje plavajoče bogastvo prikrivajo v tujini, sta menda Matjaž Gantar iz KD Group in Damijan Janković. Uradno tako ostaja lastnik najbolj prestižne jahte, 34-metrskega leoparda, Tomaž Lovše. V času krize si je povsem novo jahto princess privoščil tudi nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič.

Iz slovenskega Diners Cluba v lasti Tomaža Lovšeta sporočajo, da je Lovše še vedno lastnik dveh velikih plovil, prestižne jahte tipa leopard, dolge kar 34 metrov in jadrnice Grand Soleil, dolge 17 metrov. Kakšna je dejanska vrednost leoparda in jadrnice novi predsednik Smučarske zveze Slovenije ne ve, saj ju nima namena prodati, zgolj ob prodaji pa se pokaže, koliko so plovila v resnici vredna na trgu.

Leopard je gotovo vreden manj, kot šest milijonov evrov, na kolikor so ga poznavalci ocenili lansko leto, ne toliko zaradi »staranja«, pač pa kriznih razmer, ki se še posebej občutijo na trgu prestižnih jaht, saj so kupci precej redki. Lovšetova barka Anita je sicer impozantno čudo tehnologije, poganjajo jo trije motorji s skupno močjo 7200 konjev s pomočjo katerih lahko doseže hitrost do 45 vozlov oziroma 83 kilometrov na uro. V najem jo oddaja podjetje Edmistion po ceni 90 tisoč evrov na teden, registrirana je v kneževini Monaco v družbi podobno velikih in uglednih morskih lepotic v lasti bogatašev z vsega sveta.

17- metrska jadrnica Grand Soleil je primerjavi z njo drobiž, vredna naj bi bila kakšnih 600 tisoč evrov. Leoparda Lovše uporablja mesec dni na leto ter še nekaj podaljšanih koncev tedna. Letos naj bi imel na svoji morski palači prav poseben obisk. Gostil je menda Katarino Kresal, ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS ter njenega partnerja Mira Senico. Od Kresalove bomo zahtevali podatke, koliko varnostnikov jo je spremljajo na tem obisku in kdaj.

Gantar ne komentira
Podobno, ali morda še dražjo, prek trideset metrov dolgo jahto ima menda tudi privatizacijski tajkun Matjaž Gantar, predsednik upravnega odbora in solastnik KD Group. Njegova jahta naj bi bila privezana na Floridi, v Fort Lauderdaleu. Na KD Group smo naslovili vprašanje, kakšno jahto ima Gantar, ali jo daje v najem, kje je registrirana, koliko je po oceni vredna… Pravijo, da »ima KD Group v porfelju tudi naložbe s področja navtike, tako proizvodnje plovil, kot turistične dejavnosti.«

V njihovem letnem poročilu nismo našli navedene nobene jahte, glede vprašanja o jahto Matjaža Gantarja pa so zapisali: »Matjaž Gantar svojih osebnih zadev, ki niso v povezavi s Skupino KD in obveznimi razkritji v tem okviru, ne komentira.« Več poznavalcev nam je zatrdilo, da si je luksuzno jahto lansko jesen privoščil tudi Damijan Janković, direktor Electe in sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Šlo naj bi za 25 metrov dolgega pershinga 80 (80 označuje čevlje, ki so standardna merska enota pri jahtah), vrednega okoli tri milijone evrov. Kot pravijo, jo ima registrirano v tujini, za dodatno prikrivanje lastništva pa jo je kupil prek neke družbe, ki dobavlja mesne izdelke za Mercator. Damijan Janković nam je pred nekaj tedni nakup pershinga zanikal.

Tudi sicer je precej Slovencev, ki zaradi neplačila DDV ali želje ostati prikriti lastnik, svoja plovila registrirajo na primer v Avstriji in v ZDA (dejstvo, da Avstrija nima morja, ni nobena ovira, da ne bi imela v svojem registru na tisoče jaht). Če hočeš jahto registrirati v Sloveniji, moraš plačati 20 odstotni DDV, če pa jo na primer registriraš v Avstriji ali ZDA, ti DDV ni potrebno plačati vse dokler je ne pripelješ v vode EU. Mnogi kupijo plovila tudi prek gospodarskih družb, plačajo DDDV in ga nato od države terjajo nazaj, saj jahte prikažejo kot osnovno sredstvo družbe za gospodarski namen.

VEČ V TISKANI IZDAJI