901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Najprej posvinjali, zdaj pa še ukradli spominsko ploščo JBTZ

Deli na:
Najprej posvinjali, zdaj pa še ukradli spominsko ploščo JBTZ

Foto: Bobo

Nepridipravi so ponoči odmontirali spominsko obeležje JBTZ na Srednji ekonomski šoli na Roški cesti v Ljubljani. O izginotju je bila že obveščena policija. Obeležje na Roški je bilo postavljeno pred dobrim mesecem dni in v tem času so ga neznanci že nekajkrat pomazali z žaljivimi grafiti, zdaj pa so ga celo ukradli.

Ponoči so s stavbe na Roški v Ljubljani ukradli spominsko ploščo o aferi JBTZ, ki so jo postavili pred dobrim mesecem, neznanci pa so ponovno popisali tudi fasado ob prostoru, kjer je bila plošča. Policija je bila o tatvini obveščena danes okoli 12. ure in o dogodku še zbira obvestila, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Spominsko ploščo na Roški, ki so jo konec maja postavili ob 25-letnici od začetka afere JBTZ, so neznanci popisali že nekaj dni po odkritju. Zid ob plošči so popisali z napisi: "Korupcija. Gotovi ste. 25. 6. 2013 JBZ v zapor. Sramota. Lopovi."

Ploščo, na kateri je v nekaj stavkih opisan proces proti četverici in delovanje Odbora za varstvo človekovih pravic, so 31. maja odkrili vpleteni v afero Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl, manjkaj pa je četrti vpleteni Ivan Borštner.

Dogodek je spremljalo več sto ljudi, nekateri so prinesli cvetje, nekateri pa tudi transparente v podporo Janši. Ker ni bil prijavljen, so policisti popisali nekaj ljudi.

Na krajo spominskega obeležja na Roški so se že odzvali v opozicijski SDS:

S krajo spominskega obeležja na Roški so dejansko ukradli enega redkih pomnikov slovenskega boja za demokracijo in osamosvojitev. S tem ni poškodovano le poslopje šole na Roški, kjer je obeležje stalo, temveč je oskrunjena celotna slovenska pomlad.
 
Sicer pa z zaskrbljenostjo spremljamo stanje demokracije v državi, ko vandali obeležja prizadevanj za demokratične spremembe in osamosvojitev poškodujejo ali odtujijo, državni vrh pa med tem navdušeno prepeva komunistične pesmi in ploska nastopom, v katerih Evropo označujejo za "bando kradljivcev", kot so to počeli 27. aprila v Stožicah, ali pa proslavljali Dan državnosti s totalitarnimi in neslovenskimi simboli.
 

Čas bi že bil, da bi celotni državni vrh začel delovati v skladu s svojo ustavno prisego in v skladu z vrednotami, na podlagi katerih je nastala slovenska država. Potem tudi takih vandalizmov, kot so se ponoči zgodili na Roški, ne bi bilo.