nusa_derenda Odkrito.si

Nuša Derenda s strtim srcem

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 22. avgusta

Kozarec vode Petisvet

Enostavna metoda, ki vam lahko čez noč ...

Kolinda Grabar-Kitarović Svet24.si

Klara na rojstni dan povabila hrvaško ...

Danijela Martinović Svet24.si

Imata Danijela in Grašo res hude težave v zvezi?

Justin Bieber Najstnica.si

To je Bieberjev dojenček

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Savina Atai se je poročila

Slovenija

Janša prišel na kavo k Toninu; pogovor je bil "trd in oster", pravi Tonin (FOTO)

Deli na:
Janša prišel na kavo k Toninu; pogovor je bil "trd in oster", pravi Tonin (FOTO)

Foto: Twitter - Janez Janša in Matej Tonin

Prvak SDS Janez Janša je danes prišel na napovedano kavo pri v. d. predsednika NSi Mateju Toninu. Sestanek je trajal kako uro in pol, govorila pa sta o preteklih in prihodnjih odnosih strank. Predvolilne koalicije SDS in NSi ne bosta sklepali. Pogovor je bil na trenutke trd in oster, je dejal Tonin, v njem pa naj bi marsikaj razčistila.

Po skoraj uro in pol dolgem srečanju sta ocenila, da je bil pogovor zelo iskren, četudi razmeroma oster, in poudarila, da bosta stranki na prihajajočih državnozborskih volitvah sodelovali vsaka s svojo listo.

"Pogovor je bil trd in razmeroma tudi zelo oster. V preteklih letih je bilo na račun enih in drugih izrečenih precej ostrih in težkih besed. Dialog je začetek vsega. Tudi če se pogovarjamo o tem, je treba diplomatski jezik dati na stran in si v obraz resnično povedati vse, kar nam leži na duši. Danes sva to naredila," je dejal Tonin.

Poudaril je, da bo NSi na državnozborske volitve šla samostojno in da ne bodo oblikovali nobene predvolilne koalicije. Zdi pa se mu ključno in nujno, da se pogovarjajo z drugimi in so komunikacijski kanali odprti. "Če resnično želimo spremeniti Slovenijo, potem v parlamentu potrebuješ večino. Mi lahko imamo najboljše rešitve, a če za to ni večine v DZ, potem ne bo nekih vsebinskih sprememb," je dejal.

NSi želi po besedah Tonina razvijati svojo lastno identiteto in s komerkoli, ki je to pripravljen sprejeti, je sodelovanje možno. "Mi ne pristajamo na nobeno podrejanje," je poudaril.

Je pa Janša ocenil, da so možnosti za sodelovanje med strankama boljše kot z večino drugih strank, tudi zaradi skupnega članstva v evropski ljudski stranki.

"Samo v sodelovanju strank, ki so vključene v isto družino evropskih strank, ki so po izvoru ali po programu s svojimi koreninami v času slovenske osamosvojitve, času, ki je Slovence združil, je dobra prihodnost za slovensko politiko," je po srečanju dejal Janša.

V mandatu, ki so ga mediji po Janševih besedah "v glavnem označevali kot čas konfliktov med SDS in NSi", so rezultati glasovanja o pomembnih zakonih v DZ pokazali več podobnosti kot pa razlik. "Tudi ti temelji niso tako slabi, kot zgleda na prvi pogled," je še dodal prvak SDS, katerega veseli, "da je po dolgem času prišlo do iskrenega pogovora o preteklosti in prihodnosti".

Tudi Janša je poudaril, da bosta SDS in NSi na volitvah nastopili vsaka s svojo listo. "Proporcionalni sistem, ki ga imamo tudi narekuje tak nastop," je dejal in dodal, da se potrebne spremembe lahko dosežejo s skupnim sodelovanjem po volitvah.

Tonin se je danes v DZ sestal s predsednikom vlade in SMC Mirom Cerarjem, že prejšnji teden pa se je sešel s predsednikom zunajparlamentarne SLS Markom Zidanškom.

Prepričan je, da je s povabili na kavo, ki jih je napovedal že ob prevzemu vodenja stranke po umiku Ljudmile Novak, naredil prvi korak k dialogu. "Zavedam se, da ljudje niso bili zadovoljni z izključevalno politiko in od nas terjajo, da se pogovarjamo in sodelujemo," je dejal.

Pozitivno je presenečen tudi nad odzivi prvakov strank, ki so se v veliki meri odzvali njegovemu povabilu. Odklonila pa sta ga prvak DeSUS Karl Erjavec (DeSUS) in stranka Levica. Iz slednje so namreč danes sporočili, da ne vidijo potrebe po pogovoru s Toninom. Ta je nad to informacijo presenečen, saj mu je po njegovih besedah Luka Mesec dejal, da se bo vabilu odzval. A hkrati razume, da bi bilo tako srečanje za njihove volivce mora prevelik pretres. Ob tem pa je dodal, da so se tudi nasprotniki dolžni pogovarjati, da bodo drug drugega razumeli.

Tonin in Cerar sta se sestala ob robu seje DZ, na kateri je premier odgovarjal na poslanska vprašanja. Tonin, ki je Cerarju zastavil poslansko vprašanje o tem, kako je vlada "pripravila Slovenijo na morebitno prihodnjo ekonomsko-finančno krizo", je že v okviru vprašanja izrazil upanje, da se bo Cerar odzval njegovemu vabilu na kavo, kjer bo imel dovolj časa, da bo vse pojasnil. Cerar je namreč v odgovoru dejal, da nima dovolj časa, da bi navedel vse dosežke svoje vlade.

Tik pred srečanjem je Cerar za medije dejal, da od srečanja s Toninom pričakuje dober pogovor o aktualnih zadevah, tudi o tem, kako on vidi vodenje svoje stranke. "Zame je vsak pogovor, ki gre v smeri vprašanja, kako voditi Slovenijo uspešno naprej, pomemben. Ne glede na to, ali smo v koaliciji ali opoziciji, moramo sodelovati," je poudaril premier.

Po pogovoru je Tonin v izjavi za medije ocenil, da sodelovanje v preteklosti dopušča odprto pot za sodelovanje v naslednjem mandatu. Do oblikovanja vlade pa je po njegovi oceni še dolga pot. "Tudi leta 2014 smo se začeli pogovarjati, pa pogovori niso obrodili sadov v smislu sestavljanja vlade," je dejal in dodal, da so komunikacijski kanali odprti za morebitno sodelovanje v prihodnje.

V pogovorih se želi Tonin osredotočiti na bistvo. "Ena izmed stvari, ki sva jo s predsednikom vlade dolgo premlevala je, da imamo izrazito negativen demografski trend. To je ena izmed bomb, ki nas čaka v naslednjih desetih letih in bo terjala kar resne odgovore," je izpostavil.

Že prejšnji teden pa se je Tonin sestal s predsednikom SLS Markom Zidanškom. Po srečanju je na Twitterju zapisal, da je bil pogovor prijeten in da se NSi in SLS na veliko vsebinskih točkah ujemata, kar bodo "zagotovo točke nadaljnjega sodelovanja". "Na volitve v DZ gremo vsak s svojo listo. Želim jim, da se vrnejo v DZ," je še dodal.

Kot so za STA pojasnili v NSi, so se za termin za kavo s Toninom že dogovorili s predsednikom SD Dejanom Židanom, predsednikom stranke Glas za otroke in družine Alešem Primcem ter Francem Kanglerjem in Željkom Vogrinom iz Nove ljudske stranke Slovenije.