Revija Reporter
Slovenija

Najbogatejši Albanec naj bi kupil slovenski Big Bang

STA

5. feb. 2018 12:53 Osveženo: 12:54 / 05. 2. 2018

Deli na:

V postopku prodaje družbe Big Bang je v teh dneh potekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb, rok za oddajo zavezujočih ponudb pa se izteče 30. marca.

Ker postopek še ni zaključen, stečajna upraviteljica Merkurja ne more razkriti, kdo so ponudnik in koliko jih je. Po informacijah portala Siol pa naj bi bili ponudniki najmanj štirje.

Kot danes poroča Siol, je nakup Big Banga po trditvah njihovih virov vzbudil veliko interesa. V zadnjih dneh se je omenjalo najmanj štiri ponudnike. Po novi cenitvi je Big Bang vreden 15 milijonov evrov, nekateri ponudniki pa naj bi bili zanj pripravljeni plačati bistveno manj, nekaj več kot deset milijonov evrov.

Po informacijah portala so interesenti albanski poslovnež Samir Mane, ki je lastnik finančnega holdinga Balfin Group, podjetje Trigal, ki sta ga ustanovila Zavarovalnica Triglav in nemška družba KGAL, Adriarest, ki ima med drugim v lasti gostinsko družbo Slorest, ter poslovnež Darko Klarič, ki ima v lasti oglaševalsko podjetje Media Publikum in mrežo avtobusnih prevoznikov Adventura.

Med najresnejšimi interesenti naj bi bil Mane, najbogatejši Albanec, ki ima po podatkih iz leta 2015 za slabo milijardo evrov premoženja. Obogatel je z uvozom zabavne elektronike in počasi zgradil največjo mrežo tehničnih trgovin Neptun v Albaniji, pozneje pa se je razširil tudi v okoliške države, predvsem v Makedonijo. Po informacijah Siola se že več let zanima za nakup Big Banga.

Stečajna upraviteljica Merkurja v stečaju, ki prodaja 100-odstotni delež v družbi Big Bang, Simona Goriup o interesentih in njihovem številu še ne more govoriti. Prodajni postopek namreč še poteka, zato ne more dajati nobenih informacij, je povedala za STA in pojasnila, da je oddaja nezavezujočih ponudb le vmesna faza postopka. Sledijo še skrbni pregledi Big Banga, nato pa oddaja zavezujočih ponudb do 30. marca.

Družba Big Bang je med glavnim premoženjem starega Merkurja, ki še čaka na prodajo. Za zbiranje ponudb so se odločili potem, ko ločitvena upnika, Banka Koper na 45-odstotnem deležu in DUTB na 55-odstotnem deležu, družbe nista uspela prodati zunajsodno.

Big Bang je po navedbah gradiva za vlagatelje, ki je 11. decembra lani spremljal vabilo za oddajo ponudb, vodilni prodajalec zabavne elektronike, bele tehnike in mobilnih naprav v Sloveniji.

Družba, ki ima 18 maloprodajnih trgovin, ukvarja pa se tudi s spletno prodajo in prodajo na debelo, ter zaposluje 374 ljudi, naj bi lani ustvarila okoli 128,6 milijona evrov prihodkov od prodaje in štiri milijone bruto dobička iz poslovanja, potem ko je imela leta 2016 115,9 milijona evrov prihodka od prodaje in 3,1 milijona evrov EBITDA.