pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadzorniki SDH potrdili osnovno ponudbo Cinvena, ne pa včerajšnjih sprememb

Deli na:
Nadzorniki SDH potrdili osnovno ponudbo Cinvena, ne pa včerajšnjih sprememb

Foto: Bobo

Nadzorniki SDH so potrdili osnovno zavezujočo ponudbo za Telekom Slovenije, ki jo je Cinven podal 20. maja. A to še ne pomeni konca postopka. Cinven je namreč v torek dopolnil ponudbo, pri čemer pa dopolnitve za upravo niso sprejemljive in jih nadzorniki niso obravnavali. Zato so zadolžili upravo, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe.

Nadzorni svet je tako danes s štirimi glasovi za in dvema proti podal soglasje le k osnovni zavezujoči ponudbi Cinvena z 20. maja ob pogoju upoštevanja sklepov vlade kot skupščine SDH z minule nedelje. Kot je po seji povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc, je bil z današnjo odločitvijo nadzornikov storjen velik korak k prodaji Telekoma, ni pa družba še prodana.

Potem ko bosta uprava in britanski zasebni naložbeni sklad Cinven uskladila končno besedilo kupoprodajne pogodbe, jo bo uprava pred sklenitvijo posredovala v končno soglasje nadzornemu svetu, je po današnji seji pojasnil predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Samo Lozej.

"Odločitev o pristopu k podpisu prodajne pogodbe je s tem na strani potencialnega kupca, uprava pa si bo prizadevala, da z družbo Cinven uskladi končno besedilo kupoprodajne pogodbe in jo pred sklenitvijo posredovala še v soglasje nadzornemu svetu," je povedal Pirc in dodal, da naj bi se nadzorni svet ponovno sestal v roku enega tedna. "Uprava bo naredila vse, kar je v njeni moči, da iztrži oziroma zagotovi najboljše pogoje v danih razmerah," je dejal Lozej.

Cinven je prav danes uradno potrdil, da je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije. Dopolnil jo je zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji.

Telekom Slovenije in Telekom Austria, lastnik drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, sta se oktobra lani dogovorila za združitev njunih makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Telekom je v združenem podjetju dobil 45-odstotni delež, pogodba pa vključuje opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz družbe v roku treh let po zaključeni združitvi. Vendar pa posel še vedno čaka na luč s strani makedonskega varuha konkurence.

Telekom Slovenije je poleg tega februarja kupil slovenskega ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel. Celoten posel bo zaključen po pridobitvi soglasja pristojnih organov za varstvo konkurence.

Člani nadzornega sveta SDH so o prodaji tričetrtinskega deleža v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju odločali že pretekli teden in skupaj z upravo ocenili, da je prodaja primerna in ekonomsko utemeljena.

Vendar pa nadzorniki ob tem niso sprejeli odločitve o prodaji, temveč so se obrnili na vlado kot skupščino holdinga, da razjasni vprašanji glede mehanizma razdelitve tveganj z naslova sodnih in konkurenčnih postopkov zoper Telekom ter glede tega, ali je Cinven strateški vlagatelj.

Vlada je v vlogi skupščine v nedeljo razrešila obe odprti vprašanji, organom SDH pa naložila, da izpelje postopek prodaje do konca. Pri tem je zahtevala, da se v kupoprodajno pogodbo vnesejo določila o ohranitvi sedeža Telekoma v Sloveniji in pa opcijska pogodba o odkupu družbe Soline, ki upravlja park Sečoveljske soline.

Postopek prodaje največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja vodi SDH v sodelovanju s finančnim svetovalcem Citigroup Global Markets Limited in pravnima svetovalcema White & Case in odvetniško pisarno Ulčar & partnerji.

SDH vodi postopek prodaje v imenu konzorcija prodajalcev, ki ga sestavljajo država, SDH, Kad, Sava Re in Zavarovalnica Triglav. Celoten konzorcij skupaj prodaja 72,75 odstotka Telekoma, največji, 62,54-odstotni lastnik med njimi pa je država. Pismo o nameri za prodajo delnic je poleg tega podpisalo še nekaj manjših lastnikov, tako da je v igri za prodajo nekaj več kot 75-odstoten delež Telekoma.

Cinven naj bi za Telekom Slovenije neuradno ponudil 130 evrov za delnico. Od tega naj bi 110 evrov na delnico izplačal takoj, dodatnih 15 evrov na delnico naj bi bilo odvisnih od razpleta odškodninskih tožb, še pet evrov pa od poslovanja družbe.

Višina odškodninskih tožb proti družbi znaša okoli 300 milijonov evrov, pri čemer v upravi Telekoma menijo, da so za to oblikovane rezervacije v višini približno 50 milijonov evrov primerne. Globa varuha konkurence pa lahko medtem znaša do deset odstotkov letnih prihodkov družbe, ki jih je bilo lani za 765 milijonov evrov.

V primeru cene 110 evrov za delnico bi vrednost celotnega Telekoma znašala okoli 720 milijonov evrov, v primeru 130 evrov za delnico pa okoli 850 milijonov evrov. Trenutna tržna kapitalizacija Telekoma Slovenije, katerega delnica se trenutno giba pri 98 evrih, medtem znaša približno 640 milijonov evrov.

SDH je sicer v sporočilu za javnost po današnji seji še pojasnil, da je celotni postopek prodaje potekal v dveh fazah, pri čemer je bil vzpostavljen kontakt z zelo širokim naborom mednarodnih investitorjev.

Postopek prodaje, ki ga je v imenu prodajalcev vodil SDH, skupaj s finančnimi ter pravnimi svetovalci, je potekal ob zelo dobri začetni konkurenci ponudnikov, ki pa so v poznejših fazah iz različnih razlogov, na katere SDH ni imel vpliva, izstopili iz postopka, pravijo v holdingu.

"Prodajni postopek se izvaja profesionalno, transparentno in enakopravno do vseh investitorjev v prodajnem postopku ter v skladu z mednarodno prakso na tem področju ter ob spoštovanju evropskih smernic privatizacije in pravil EU o nedovoljeni državni pomoči," so še zapisali.