Revija Reporter
Slovenija

Nadškof Stanislav Zore: Politika mora začeti delati za dobro vsakega človeka

STA

25. jun. 2018 8:46 Osveženo: 8:48 / 25. 6. 2018

Deli na:

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je ob nedeljski slavnostni seji državnega zbora pred današnjim dnem državnosti ocenil, da je nov sklic DZ dodaten razlog za razmislek, kje smo in na kakšen način bomo šli naprej. Po njegovem mnenju mora politika začeti delati za dobro vsakega človeka.

"Za našo politiko se mi zdi, da bo morala v resnici postati politika, kar pomeni delati za skupno dobro, pustiti osebne, strankarske, neke parcialne interese ob strani, če hoče v resnici biti politika, in ne politikantstvo," je v izjavi za medije dejal Zore.

Kot je poudaril, mora politika začeti delati za dobro vsakega človeka, "seveda pa najprej za dobro tistega, ki je najbolj ranljiv, ki sam nima nobenih možnosti, da bi si priskrbel boljše možnosti, boljše pogoje za življenje. "Politika, ki zasluži to ime, bo to storila. Kaj pa konkretno bo, bomo pa videli," je dejal glede prihodnosti novega sklica DZ, ki je delo začel po ustanovni seji v petek, in nove vlade, ki še ni oblikovana.

Večjega števila strank, ki so se na tokratnih volitvah uvrstile v parlament, ne vidi kot večje demokratičnosti, pač pa kot nekoliko večjo razdrobljenost. "Kajti mislim, da so določene stranke bolj ali manj samo nekoliko drugačni toni iste melodije," je pojasnil.

Na minulih državnozborskih volitvah je bilo namreč v DZ izvoljenih devet strank. Za predsednika DZ so poslanci v petek izvolili prvaka NSi Mateja Tonina, za oblikovanje vlade pa si prizadevata prvak prvouvrščene SDS Janez Janša in predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec.