benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nad Cerarjem se je v Prekmurju odprlo nebo

Deli na:
Nad Cerarjem se je v Prekmurju odprlo nebo

Foto: Boris Cipot

Delovne obiske vladnega kabineta po Sloveniji je v svojem prvem mandatu uvedel Janez Janša. To navado so poznejše vlade bolj ali manj kopirale s tem, da so pri obiskih skorajda praviloma črtali okolja, ki ne bi prinesla pričakovanega piarovskega učinka. Soj žarometov in fototermini kot da so ključnega pomena za izbiro lokacij, kamor se bo napotil vladni kabinet. Takšen je vsaj občutek, ko se oko sprehodi po programu dvodnevnega obiska predsednika Vlade Mira Cerarja in nekaterih ministrov v pokrajini ob Muri.

Pričeli so v torek v puconskem CEROP-u regijskem centru za ravnanje z odpadki, zelenem, bolje rečeno zlatem rudniku, ki je bil v veliki meri zgrajen s pomočjo evropskih sredstev. Seveda je bil obisk ves čas odprt za medije. Sledila je popoldanska otvoritev  cestnega podvoza pod železniško progo na Cankarjevi cesti v Murski Soboti. Objektu sicer še manjka kar nekaj za dokončanje, a je izvajalec poskrbel, da se z otvoritvenega prostora ne vidi na gradbišče. Cestni podvoz je le eden v vrsti infrastrukturnih objektov, ki se oziroma se še bodo zgradili vzdolž železniške povezave med Pragerskim in Hodošem. Vsega skupaj je na tem odseku 78 nivojskih prehodov, od tega 12 podvozov. Ta del 5. evropskega železniškega koridorja še edini ni elektrificiran in prilagojen hitrejšemu pretoku tovornih kompozicij proti vzhodni Evropi. Sam objekt je stal kakih 15 milijonov evrov, z njim pa se bodo Sobočani in drugi uporabniki v cestnem prometu izognili dolgim čakanjem pred spuščenimi zapornicami. Da ga zelo veseli, da smo se lahko  pomočjo evropskih sredstev lotili obnove 150 kilometrov  železniških prog, tudi tega objekta v Murski Soboti, je dejal Miro Cerar in pogledoval proti nebu, iz katerega so se vsipale prve dežne kaplje. »Bom pa skrajšal govor, če bo preveč deževalo,« je še dejal.

Investicijski poseg v obnovo slovenske železniške infrastrukture je celo primerjal z izgradnjo prve železniške proge na slovenskih tleh. Da se v tem trenutku s pomočjo evropskih sredstev dela marsikaj na cestnem in železniškem omrežju, je še dejal Cerar. V obnovo, elektrifikacijo in nadgradnjo odseka Pragersko Hodoš je vloženih skoraj pol milijarde evrov, od tega 200 milijonov evropskega denarja. In ko je hotel Cerar nadaljevati s pozitivnimi sporočili o tem projektu, se je z neba pošteno vlil dež, zato je pač končal z ugotovitvijo, kako ga veseli, da se danes odpira ta podvoz, da s tem Slovenci kažemo, da znamo in zmoremo graditi, nato pa se s soboškim županom Aleksandrom Jevškom jadrno vsedel  mercedesovega oldtimerja s Hitlerjevih časov in odpeljal častni krog pod progo in novim krožiščem.

Sledil je še obisk pri vodilnih Sveta romske skupnosti Sloveniji, vendar je bil javnosti namenjen le fototermin. In tako bo tudi jutri, ko bo Cerar skupaj s predsednico švicarske konfederacije v Lendavi odprl Novartisovo pridobitev. Nocoj pa še malo rekreacije pod košarkarskimi koši v Ljutomeru, kar je prav tako odprto za  medije. Vlada bo prenočila v Savinem hotelu Livada Prestige v Moravskih Toplicah, brez fototermina.