Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nacionalisti iz sence zastrupljajo ljudi

Deli na:

Za Hrvate je izid izidom nedeljskega referenduma o arbitražnem sporazumu zmaga razuma nad nacionalizmom, je moč sklepati po odzivih v hrvaških medijih. Janez Janša je zanje poraženec, ki pa je z napovedanim nasprotovanjem ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU nakazal, da se ne bo vdal.

Za Hrvate je izid izidom nedeljskega referenduma o arbitražnem sporazumu zmaga razuma nad nacionalizmom, je moč sklepati po odzivih v hrvaških medijih. Janez Janša je zanje poraženec, ki pa je z napovedanim nasprotovanjem ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU nakazal, da se ne bo vdal.

V času vse številnejših posameznih in kolektivnih neumnosti po svetu je lep občutek biti priča zmagi razuma v sosednji Sloveniji, v današnji izdaji poroča reški Novi list. Zagrebški Večernji list opozarja, da muke s Slovenijo še niso končane, medtem ko Jutarnji list izpostavlja, da so slovenski volivci obrnili hrbet radikalni politiki Janeza Janše.

Z izidi referenduma ne bodo takoj izginili vsi dvostranski problemi, tudi tisti z mejo med Hrvaško in Slovenijo, dodaja Novi list. Časnik napoveduje dolge pravne, diplomatske in lobistične boje. "Nacionalisti iz sence bodo še naprej poskušali zastrupiti ljudi, ker si želijo vnovičnega prihoda na oblast, da bi vrnili čas nazaj," opozarja.

Kot izpostavlja, smo po 20 letih nesposobnosti političnih elit obeh držav, da bi uredili spor o meji in ostale probleme, prišli do prelomnice končne uveljavitve civiliziranega reševanja težav med državam. "Lahko odpremo novo stran v hrvaško-slovenskih odnosih," sklene komentator Novega lista.

Čeprav so arbitražni sporazum potrdili na referendumu, s tem niso končane vse muke, ki jih ima Hrvaška s Slovenijo na poti v EU, opozarja Večernji list. Kot pojasnjuje, sta Zmago Jelinčič in Janez Janša napovedala, da bosta njuni stranki nasprotovali ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU.

"Če bosta to grožnjo tudi uresničila, bi ob dejstvu, da je za potrditev omenjene pogodbe v slovenskem parlamentu potrebna dvotretjinska večina, to pomenilo, da lahko Slovenija vrata v EU Hrvaški zaloputne pred nosom," poudarja komentator.


Slovenski volivci so obrnili hrbet radikalni retoriki in izrazili željo po dogovoru, sodelovanju in kompromisu, kar so dobri standardi evropske politike, pa ocenjuje komentator Jutarnjega lista. Kot dodaja, so slovenski volivci pokazali, da na prihodnjih volitvah ne želijo razprave o Hrvaški in o meji, temveč o vprašanjih, ki resnično določajo kakovost življenja v njihovi državi.

"Premier Borut Pahor je igral na tvegano karto, sicer pa je verjel v lastna prepričanja in so ga slovenski volivci podprli. Janezu Janši so pač obrnili hrbet in pokazali, da srdita nacionalistična retorika danes ni več uspešna," sklene komentator, po mnenju katerega je Janša največji poraženec nedeljskega referenduma.

"Zmaga razuma in prizadevanja za dobre sosedske odnose v Sloveniji je obenem tudi največja politična klofuta vsem tistim na Hrvaškem, ki še vedno zastopajo nepopustljiva stališča do Slovenije," poudarja drugi komentator Jutarnjega lista. Kot opozarja, še vedno ne bi bilo dogovora, če bi upoštevali nacionaliste z obeh strani meje.

Komentator sklene, da izidi slovenskega referenduma obvezujejo tudi vse hrvaške državljane, da s svojim odnosom do slovenskih državljanov pokažejo, da so naredili prav, ko so se odločili za izboljšanje prijateljskih odnosov s sosedi.

"Za Hrvaško je izid slovenskega referenduma pomemben predvsem kot potrdilo, da ni več slovenskih ovir na njeni poti v EU, ter da bo Slovenija v prihodnje med državami, ki si bodo nedvoumno prizadevale, da Hrvaška čim prej postane članice evropske družine," poroča Vjesnik. Kot dodaja, bodo le redki posvetili veliko pozornosti tesnemu izidu referenduma, ker je pomemben le končni rezultat, torej slovenska podpora arbitražnem sporazumu.