900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na vikendu, kjer so pitbuli ubili 71-letnico, našli 13 psov - trije bodo usmrčeni

Deli na:
Na vikendu, kjer so pitbuli ubili 71-letnico, našli 13 psov - trije bodo usmrčeni

Foto: Wikimedia

Na Policijski upravi Novo mesto so predstavili prve ugotovitve torkovega napada treh psov na 71-letnico v Mavrlenu pri Črnomlju.

Ženska je zaradi posledic pasjih ugrizov umrla v novomeški bolnišnici, napad za zdaj obravnavajo kot dogodek in ne kot kaznivo dejanje. 40-letnega lastnika psov in sina žrtve pa za zdaj sumijo kaznivega mučenja živali.

Vodja operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Novo mesto Robert Perc je na današnji novinarski konferenci povedal, da preiskava še poteka in da policija zbira podatke glede suma mučenja živali. Samega dogodka ugrizov in posledične tragične smrti 71-letnice pa za zdaj ne obravnavajo kot kaznivo dejanje.

Glede na to, da so žrtev in psi živeli na istem naslovu oz. praktično v skupnem gospodinjstvu s sinom in lastnikom psov, za zdaj elementov kaznivega dejanja niso ugotovili. Sicer pa policijska preiskava še ni končana. Če se bo med to izkazalo drugače, pa bodo ustrezno ukrepali, je dejal Perc.

Kot je pojasnil, jim je v torek ob 14.20 telefoniral občan, ki je povedal, da v Mavrlenu, kjer so psi napadli žensko, nujno potrebujejo policiste. Podobne klice je prejel tudi regijski center za obveščanje, vsi pa so opozarjali na hudo poškodovano žensko, ki naj bi jo napadli psi pasme pit bull.

Policisti, vodniki službenih psov in reševalci, ki so bili na kraju nesreče v 13 minutah po prvem klicu, so nato napadeno in huje poškodovano žensko oskrbeli in jo prepeljali v novomeško bolnišnico, kjer je zaradi omenjenih ugrizov ob 17.30 umrla.

Zakaj in s kakšnim namenom je 71-letnica odšla v zunanji ograjeni prostor s psi in kaj je povzročilo njihov napad, policija še ugotavlja. Pse, osem odraslih živali in pet mladičev, pa so pred prihodom policistov in reševalcev prisebni sosedje uspeli pregnati in zapreti v hišo.

Policisti so o dogodku obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca, pri ogledu kraja jim je strokovno pomagala forenzična strokovnjakinja sektorja kriminalistične policije.

Policisti preiskave še niso končali in nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali. 40-letni lastnik je namreč pse zadrževal v neustreznih prostorih brez svetlobe in v slabih higienskih razmerah, kjer so živeli med lastnimi iztrebki. Za omenjeno dejanje mu grozi denarna kazen ali zapor do dveh let, je še povedal Perc.

Po podatkih Splošne bolnišnice Novo mesto je 71-letnica umrla zaradi izjemno hudih poškodb, ki so nastale kot posledica številnih pasjih ugrizov. Po začetni nujni oskrbi v reanimacijskem prostoru so ugotovili ugrize po vratu, prsnem košu in okončinah, CT diagnostika pa je pokazala izjemno težke poškodbe okostja, mehkih tkiv in žil.

S tako izjemno hudimi težkimi poškodbami oz. posledicami ugrizov domače živali se v novomeški bolnišnici do zdaj še niso srečali, so dodali. Lastnike domačih žival so pozvali, naj bodo še posebej previdni in da pravilno skrbijo za svoje živali.


Trije psi bodo usmrčeni

Na vikendu na Mavrlenu pri Črnomlju, kjer so psi v torek do smrti ogrizli 71-letnico, so inšpektorji našli 13 pit bullov, katerih lastniki so bile tri osebe, je za STA povedala direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak. Lastnika večine psov so inšpektorji obravnavali enkrat, a je kršitev odpravil.

Kot je povedala direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri istoimenski upravi Bizjakova, so na posestvu našli 13 psov, od tega osem odraslih in pet mladičev. Nekaj psov je pasme pit bull, nekaj pa najverjetneje pasme xl bull. Lastnik petih odraslih psov in petih mladičev je po uradnih evidencah moški, ki tudi biva na vikendu, lastnica enega psa in domnevno še enega naj bi bila avstrijska državljanka, lastnik še enega psa pa moški iz Krškega.

Vse pse so inšpektorji začasno odvzeli in namestili v zavetišče, kakšna bo njihova nadaljnja usoda, pa se bodo še odločili. Za zdaj so ugotovili, da so 71-letnico zagotovo napadli trije psi. Ti bodo po besedah Bizjakove usmrčeni, saj tako nalaga zakon, enako pa se bo zgodilo s tistimi, za katere bodo morda še ugotovili, da so tudi sodelovali v napadu. Ob tem je dodala, da iz evidenc ni razvidno, da bi kateri od psov do zdaj koga napadel.

Lastnika psov so inšpektorji do zdaj obravnavali enkrat. Prijavo je 17. februarja podala policija, ker naj bi imel lastnik vsaj enega neregistriranega psa. "Nadzor na terenu smo izvedli v začetku marca. Ugotovili smo, da je na posestvu šest psov, za katere so bili sicer zagotovljeni minimalni predpisani pogoji, ni pa bila priglašena gojitev psov. Slednjo je namreč treba prijaviti, če imaš več kot pet odraslih psov. Lastnik je 4. marca 2017 enega psa izvozil v Avstrijo in ga tudi uradno prepisal na neko tamkajšnjo žensko, s čimer je nepravilnost odpravil," je pojasnila Bizjakova.

Ali je do izvoza dejansko prišlo, inšpektorji po njenih besedah še ugotavljajo, so pa inšpektorji istega psa ob torkovem napadu našli na Mavrlenu. Bizjakova je ob tem zagotovila, da drugih prijav niso prejeli.

Zoper lastnika oziroma lastnike bodo po besedah Bizjakove inšpektorji zdaj najverjetneje uvedli več postopkov, med drugim zaradi neurejene registracije psov, njihovih premikov in neprijave njihove gojitve. Ukrepi bodo odvisni od končnih ugotovitev. Lastnik bi moral poskrbeti tudi za primerno fizično varovanje psov, da ti ne bi bili nevarni okolici, vendar bodo ta del prevzeli organi pregona, je dejala Bizjakova.

Ena od prebivalk Mavrlena, ki želi ostati neimenovana, je za STA danes povedala, da so sosedje v zadnjih letih na veterinarsko postajo Črnomelj, policijo, pa tudi na upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin podali več prijav zaradi nehumanega ravnanja s psi, zato po njenem mnenju ne držijo navedbe, da na upravi o dogajanju niso bili obveščeni. Inšpektorje so v okolici vikenda po njenih besedah videli dvakrat, še takrat pa so le popisali pse, ki jim jih je ven pripeljal lastnik, nato pa odšli.

Po besedah prebivalke Mavrlena se je število psov na vikendu spreminjalo, včasih jih je bilo 10, ko so imeli mladiče tudi do 30. "Psi so bili nastanjeni na prostoru tri krat štiri metre, živeli so v lastnih iztrebkih in bili podhranjeni. Vseskozi so bili tudi zaprti," je povedala.

Čeprav lastnik vikenda po njenih besedah zatrjuje, da 71-letnica, ki naj bi bila njegova mama, ni imela dostopa do psov, to ne drži. "Gospa je pse dnevno hranila in skrbela za njih, saj njega velikokrat ni bilo. Prav tako ne drži podatek, da so na vikendu našli 13 psov. Bilo jih je 14, od tega osem odraslih in šest mladičev, saj so jih sosedje prešteli," je pojasnila.

Da je nekaj narobe, je sicer po njenih besedah v torek prvi opazil sosed, ki je šel mimo. Pogledal je k psom in videl, da nekaj vlečejo. Poklical je drugega soseda, s katerim sta nato po telefonu poklicala 71-letnico. Ker se ni oglasila, sta šla pogledat, kaj se dogaja. Tam sta videla, da so psi napadli žensko. S koli so jih nekako odstranili in žensko dobili ven, nato pa so jo odpeljali z reševalnim vozilom.