mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Vegradove delavce so vsi pozabili?

Deli na:

Razen velenjskega župana Srečka Meha ni nihče nagovoril ali obiskal stavkajočih delavcev velenjskega gradbenega podjetja Vegrad. Ti stavkajo že deveti dan, nervoza med delavci pa je vse večja, pravi sindikalist Srečko Čater, ki je kritičen do odnosa države do stavkajočih.

Razen velenjskega župana Srečka Meha ni nihče nagovoril ali obiskal stavkajočih delavcev velenjskega gradbenega podjetja Vegrad. Ti stavkajo že deveti dan, nervoza med delavci pa je vse večja, pravi sindikalist Srečko Čater, ki je kritičen do odnosa države do stavkajočih.

Zaposleni v Vegradu stavkajo od prejšnjega ponedeljka in od podjetja pričakujejo izplačila neporavnanih obveznosti ali pa stečaj družbe. Zaposleni se zdaj opirajo na obljube direktorja podjetja Borisa Medveda, da če do četrtka ne bo zagotovil sredstev za tekoče poslovanje, kamor spada tudi redno izplačevanje plač, bo preklical podan predlog za prisilno poravnavo, kar pomeni začetek stečaja podjetja, je STA dejal Čater.

Podjetje je zdaj v postopku prisilne poravnave, ki jo je sodišče uvedlo 1. septembra, tako da se 1. oktobra izteče rok za prijavo terjatev. Med drugim so svoje terjatve iz naslova neporavnanih plač, stroškov, regresov in jubilejnih nagrad prijavljali tudi delavci.

Pooblastilo svobodnemu sindikatu za prijavi terjatev je dalo 633 delavcev, je povedal Čater, vendar pa vodstvo družbe po njegovih besedah "ni bilo zmožno" podati natančnih podatkov o tem, koliko je podjetje dolžno posameznemu delavcu. Zato so prijavljene terjatve po Čatrovih besedah določili linearno, in sicer 20.000 evrov za posameznika.

Delavci že deveti dan stavkajo na delovnih mestih in pred stavbo uprave Vegrada v Velenju. Tam se jih je tudi danes po podatkih sindikata zbralo več kot 300, v sredo jih pričakujejo še več, saj naj bi se jim ponovno pridružili stavkajoči iz Ljubljane.

Neredno izplačevanje plač, s katerim se že več mesecev srečujejo delavci Vegrada, poseben problem predstavlja za delavce z delovnimi dovoljenji, ki imajo stalno prebivališče v Bosni in Hercegovini. Teh je na Vegradu okoli 400 od dobrih 1000 vseh zaposlenih, ki si delovnih dovoljenj ne morejo podaljšati, ker nimajo izkazanih denarnih prihodkov, je pojasnil Čater.

Zato se je sindikat povezal tudi z veleposlaništvom BiH v Sloveniji, katerega predstavnik je v ponedeljek po Čatrovih besedah obiskal stavkajoče delavce v Velenju in skuša pomagati v okviru zmožnosti.

Ker podjetje že od februarja zaposlenim ni poravnalo prispevkov, so delavci in sindikat pričakovali tudi od Davčne uprave RS (Durs), da ukrepa. Z Dursa pa so za STA sporočili le, da Durs aktivno sodeluje v upniškem odboru in da redno spremlja situacijo. Podrobnosti pa so davčna tajnost, navajajo na Dursu.