nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na varno pred novo vlado - tudi minister Žbogar si išče evropsko službo

Deli na:
Na varno pred novo vlado - tudi minister Žbogar si išče evropsko službo

Foto: Primož Lavre

Zunanji minister Samuel Žbogar ne kandidira na volitvah in si išče drugo službo. Lobiral naj bi za položaj komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope.

Kadrovska komisija zunanjega ministrstva je minuli petek obravnavala prijave, prispele na razpis za diplomatska mesta, čeprav naj bi za to ne bilo še nobene potrebe in bi se postopki lahko izpeljali šele pod novim ministrom. Tako je vsaj nastal vtis, da se s tem na ministrstvu skuša za štiri leta nekaj ljudi »pospraviti na varno«.

Povprašali smo na ministrstvo, če drži, da so se na razpis prijavili tudi Aljaž Arih, šef kabineta ministra, za diplomatsko mesto na Dunaju, Suzana Češarek za diplomatsko mesto na konzulatu v Celovcu, Peter Grk, pooblaščeni minister v kabinetu ministra, za diplomatsko mesto na misiji pri Združenih narodih in Miriam Možgan, vodja službe za odnose z javnostmi, za diplomatsko mesto v Berlinu.
 
Na zunanjem ministrstvu pojasnjujejo, da je kadrovska komisija v petek res obravnavala prijave, prispele na razpis za določena diplomatska mesta za leto 2012. Postopek bo izvedla v času sedanje vlade v skladu z medtem že uveljavljeno prakso. Ministrstvo je namreč prav v času tega mandata začelo uvajati zaposlenim prijazno karierno in družinsko politiko, v okviru katere je ena izmed novo uvedenih praks zunanjega ministra Samuela Žbogarja tudi ta, da se vse kadrovske odločitve o napotitvah v tujino sprejemajo najmanj pol leta pred nastopom službovanja. »Zadnje tovrstno zasedanje kadrovske komisije za izbor napotitev za letošnje poletje je bilo tako izvedeno 22. novembra 2010. Naj pri tem pojasnimo, da bo anekse k pogodbam o zaposlitvi podpisoval novi minister oz. ministrica.« 
 
V našem vprašanju so na ministrstvu prepoznali poskuse diskreditacije nekaterih kariernih diplomatov, ki jih obžalujejo. Kot so zapisali, v času sedanjega mandata v kabinetu zunanjega ministra opravljajo ene najzahtevnejših nalog, ki zahtevajo veliko profesionalnost, predanost in strateško razmišljanje. »Uslužbenci kabineta ministra so se s svojim delom v zadnjih treh letih ne le dokazali v opravljanju najzahtevnejših nalog, ki jih s seboj prinaša delo v kabinetu, temveč izpolnjujejo tudi razpisane pogoje za prijavo na razpisana delovna mesta v tujini
 
Prav to je tudi edino merilo, po katerem je mogoče presojati oziroma odločati glede končnega izbora napotitve.« Na ministrstvu se sprašujejo, po kakšni logiki se uslužbenci kabineta, ki izpolnjujejo razpisane pogoje in so se pri svojem delu izkazali, ne bi smeli prijaviti na prosta diplomatska mesta. »Službovanje diplomatov v tujini nikakor ne more biti namenjeno poskusu, da se ob izteku mandata nekega ministra pred prihodom novega vodstva za štiri leta določene diplomate, kot navajate, 'pospravi na varno',« še pravijo v ministrstvu.
 
In kam odhaja sam minister Žbogar, ki ne kandidira na volitvah tako kot nekateri ministri v kvoti SD? Ena izmed možnosti, za katero naj bi lobiral, je položaj komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope. Od leta 2005 je na tem položaju Šved Thomas Hammarberg. A možnosti za to so menda majhne.