386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

matevz vidovsek olimpija Ekipa24.si

Brez zadržkov: Vratar Olimpije o slabi prodaji ...

Nina Osenar Kontrec, Dejan Kontrec Njena.si

Nina Osenar Kontrec razkrila veliko skrivnost

Josua Tuisova Ekipa24.si

Zvezdniku je med svetovnim prvenstvom umrl ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na TVS slavijo: Jadranka Rebernik odstopila

Deli na:
Na TVS slavijo: Jadranka Rebernik odstopila

Jadranka Rebernik - Foto: Bobo

Odgovorna urednica informativnega programa 1. programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik je podala odstopno izjavo. Na to mesto jo je marca lani imenoval tedanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, kot vršilka dolžnosti pa je to funkcijo opravljala od konca leta 2021. Rebernikovo bo kot vršilka dolžnosti nasledila Polona Fijavž.

Novica o odstopu je še pred uradno potrditvijo izzvala navdušene objave in komentarje dela zaposlenih na RTV Slovenija.

Rebernik je danes predsedniku uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) podala nepreklicen odstop z mesta odgovorne urednice informativnega programa prvega programa Televizije Slovenija (TVS), so sporočili z RTVS. Do imenovanja novega odgovornega urednika bo uredništvo informativnega programa kot vršilka dolžnosti vodila Polona Fijavž, sicer dolgoletna novinarka TVS in nekdanja dopisnica iz Berlina.

V skladu z zakonom o RTVS odgovorne urednike programov imenuje in razrešuje uprava na predlog direktorjev, določenih v statutu. Za mesta odgovornih urednikov programov direktorji, določeni v statutu, izvedejo javne razpise. Mandat odgovornih urednikov je štiri leta. Druge urednike imenuje in razrešuje odgovorni urednik programa, so ob tem pojasnili na RTVS.

Rebernik je sicer na čelu informativnega programa nasledila nekdanjo odgovorno urednico Manico Janežič Ambrožič, ki je oktobra 2021 odstopila s tega mesta. Ni se namreč strinjala s krčenjem informativnega programa in prestavitvijo dela sporeda na drugi televizijski program, kar je predvidel predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2022.


Novinarji informativnega programa TVS so zatem novembra pripravili protest, a je tedanji programski svet javnega zavoda konec novembra kljub temu potrdil PPN. Vodenje informativnega programa na TVS je brez izrekanja novinarjev kot v. d. prevzela Rebernikova. Slednja tudi ob imenovanju s polnim mandatom ni uživala podpore zaposlenih, ob izrekanju jo je podprlo le 21,8 odstotka zaposlenih, ki so oddali svoj glas.

Zaposleni v informativnem programu TVS so bili do njenega dela kritični tudi v nadaljevanju njenega mandata.

Nova uprava RTVS pod vodstvom Zvezdana Martića pa je nedavno v. d. direktorja TVS Andraža Pöschla zadolžila, da pozove odgovorno urednico informativnega programa k pripravi poročila o aktivnostih. S tem je uprava sledila pozivu sveta delavcev, ki je v sredo sredo obravnaval razmere v informativnem programu TVS. Člani aktiva novinarjev so ob tem poudarili, da je stanje nevzdržno, kot največje težave pa izpostavili kadrovsko podhranjenost, slabo organizacijo in nekompetentno vodenje.

Hkrati so upravo pozvali, naj razišče in odgovori, ali informativni program 1. programa TVS še deluje tako, da lahko opravlja svoje zakonske in statutarne dolžnosti, ter ali te naloge opravlja tudi odgovorna urednica programa Rebernik.