profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na spletnem portalu RTV Slovenija razširjali sovražni govor

Deli na:
Na spletnem portalu RTV Slovenija razširjali sovražni govor

Odgovorna urednica uredništva za nove medije MMC je sicer Kaja Jakopič, ki jo štejejo za trdo levičarsko- ideološko linijo. - Foto: posnetek zaslona

Kljub pisnemu opozorilu bralca sprva več dni niso izbrisali komentarja, kjer je pisec zagovarjal zločin zoper človečnost in zatrdil, da bi morali z domobranci »bolj odločno obračunati«. Zapis so odstranili šele po našem novinarskem vprašanju.

Na RTV Slovenija imajo vedno polna usta boja zoper sovražni govor, pridigajo strpnost in zavračajo nasilje. Deklarativno že, v praksi pa pogosto ravnajo ravno obratno. Šestega februarja so na spletnem portalu RTV Slovenija (sodi v okvir multimedijskega centra- MMC)  objavili članek z naslovom: »Zadnje slovo od 'očeta naroda' Janeza Stanovnika.«

Že to je bil ideološki neprofesionalni zdrs, ko so enega od komunističnih oblastnikov, ki nikoli ni bil izvoljen na demokratičnih volitvah, označili kar za »očeta naroda«. Stanovnik je bil od 1984 do 1988 član predsedstva SRS, nato dve leti predsednik predsedstva. Pod člankom je bilo precej komentarjev častilcev od Stanovnika, en del pa tudi od nasprotnikov.

Pred nekaj leti so pri Mirovnem inštitutu zagnali projekt »Z (od)govorom nad sovražni govor.« Veste kdo je bil med člani programskega odbora teh borcev zoper sovražni govor? Kaja Jakopič iz MMC RTV Slovenija.

Enemu od naših bralcev je v oči padel naslednji komentar uporabnika z vzdevkom reogart (takoj drugi po vrsti med komentarji): »Oče naroda, počivaj v miru. Edino napako, ki ste jo naredili, je bila popustljivost do domobrancev. Bolj odločno bi morali obračunati z njimi in danes bi imeli lepšo Slovenijo.«

Kot vemo, je povojna komunistična oblast na zverinski način »odločno obračunala« z okoli 13 tisoč domobranskimi ujetniki. Pobili so jih in jih odvrgli (skrili) v kraške jame, rudnik, tankovske rove... Stisnjeni med trupli so bili celo še živi ljudje. Šlo je torej za grozljiv zločin zoper človečnost. Razglašanje, da bi morali »bolj odločno obračunati z domobranci« je tako eklatanten primer razširjanja sovraštva in nestrpnosti.

Kljub temu, da je moderatorja komentarjev na portalu naš bralec še isti dan opozoril na neprimerno vsebino (za to imajo posebno rubriko), komentar ni bil odstranjen. Še več, tudi po tem, ko smo v ponedeljek (10. februarja) na PR službo RTV poslali vprašanje, zakaj ta zapis ni izbrisan in kdo je za to odgovoren, ga niso izbrisal ne v ponedeljek ne v torek.

V našem vprašanju smo jih opozorili, da navedena vsebina grobo krši Standarde in pravila komuniciranja na spletnem portalu rtvslo.si. Prav tako je bil kršen zakon o RTV Slovenija. Oba predpisa prepovedujeta spodbujanje nestrpnosti.

V sredo popoldan smo le prejeli odgovor od PR službe, da so »po ponovnem pregledu vsebine komentar umaknili«. Na vprašanje, kdo je za to zadevo odgovoren, niso odgovorili. Odgovorna urednica uredništva za nove medije MMC je sicer Kaja Jakopič, ki jo štejejo za trdo levičarsko- ideološko linijo. Glede na to, da so bili sodelavci spletnega portala še isti dan po spornem zapisu opozorjeni na njegovo vsebino, pa ga niso izbrisali, pomeni, da se jim je zdel sprejemljiv.

In zdaj pozor! Pred nekaj leti so pri Mirovnem inštitutu zagnali projekt »Z (od)govorom nad sovražni govor.« Veste kdo je bil med člani programskega odbora teh borcev zoper sovražni govor? Kaja Jakopič iz MMC RTV Slovenija.