zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Severnoprimorskem razdelili preko 11.000 protipoplavnih vreč

Deli na:
Na Severnoprimorskem razdelili preko 11.000 protipoplavnih vreč

Foto: Bobo

Na Goriškem in Ajdovskem tudi danes potekajo priprave na napovedano močno deževje in s tem morebitne poplave na območjih, ki so bila pod vodo že prejšnji konec tedna. Vodostaji rek in manjših vodotokov so povečani, največje naraščanje vodotokov pa pričakujejo proti jutru in v ponedeljek dopoldne.

Tudi danes so pripadniki občinskih štabov Civilne zaščite (CZ) prebivalcem ogroženih krajev ob reki Vipavi in pritokih delili protipoplavne vreče. Po podatkih poveljnika regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Sama Kosmača so skupno razdelili že več kot 11.000 vreč.

Ob celodnevnem dežju so pripadniki CZ v pripravljenosti. "Trenutno stanje ni še nikjer kritično, vendar so naše službe v pripravljenosti," je še povedal Kosmač. Pripadnikom CZ so pomoč že ponudili tudi Slovenska vojska in pripadniki CZ Furlanije - Julijske krajine, če jo bodo potrebovali.

Na Hidroelektrarni Solkan so znižali pregrade ter tako povečali pretok reke Soče. Odgovorni pozorno spremljajo tudi stanje poškodovane vodne pregrade pri mali hidroelektrarni Gradišče na reki Vipavi pri Gradišču nad Prvačino.



Zadnje deževje je povzročilo tudi velik premik terena nad delom hitre ceste Bazara - Razdrto pod vasjo Črniče. Na dolžini skoraj 100 metrov se je zemlja dobesedno odprla do širine več kot pet metrov in globine štirih metrov. V zadnji dneh sicer ni prišlo do novih premikov, a je potrebno vse skupaj skrbno opazovati in spremljati.

Večji plaz se je sprožil tudi na cesto iz Šempetra pri Gorici na vzpetino Mark. Stanje zemeljskega plazu bi se lahko poslabšalo tudi v Potoku pri Dornberku, kjer je že zadnje deževje povzročilo veliko težav, plaz pa ogroža tudi stanovanjsko hišo. Ob zadnjem deževju so sicer v regiji našteli skupno preko 30 zemeljskih plazov ali skalnih podorov.

Agencija RS za okolje je zaradi pričakovanih obilnih padavin razglasila najvišjo stopnjo ogroženosti - rdeči alarm - za celotno Posočje, širše goriško območje in območje Vipavske doline ter porečje reke Reke.