stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na sestanku vlade in Fidesa "kar burno"

Deli na:
Na sestanku vlade in Fidesa "kar burno"

Predsednik Fidesa Damjan Polh - Foto: Bobo

Vladna stran bo zdravniškemu sindikatu Fides po besedah predsednika Fidesa Damjana Polha predvidoma v sredo poslala nov predlog. Ta bo oblikovan na način, da bo imel težo in veljavo, da zadosti izgubljenemu zaupanju Fidesa do vlade, je po današnji pogajalski seji medijem dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež.

Polh je razpravo na današnjih pogajanjih ocenil za "kar burno", saj da so morali razčistiti veliko stvari. "Moram reči, da so nekatera stališča drugače razumljena na eni in na drugi strani. V izogib tem stališčem smo prosili, da nam pisno posredujejo predloge reševanja stavkovnih zahtev," je pojasnil v izjavi za medije.

Predlog bo nato najprej preučil odvetnik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Preden bi se sindikat udeležil stebrnih pogajanj za zdravstvo in socialno varstvo pa pričakujejo "neka jamstva in zaveze". Polh sicer meni, da bi nesoglasja med vlado in zdravniškim sindikatom lahko rešili v čim krajšem možnem času, denimo v 14 dneh. Do prekinitve ali zamrznitve stavke tako še ni prišlo.

"Vsekakor je občutek, da smo nekako začrtali primerno pot, po kateri sedaj nadaljujemo naša pogajanja," je po pogajanjih dejal Kordež. Potrdil je, da bo vlada tisto, o čemer so se pogovarjali na današnji pogajalski seji, zapisala v pisni predlog in ga posredovala Fidesu. Tam ga bodo preučili v najkrajšem možnem času in nanj odgovorili, nato pa se bodo dogovorili o nadaljnjem terminu srečanja.



Glede mediacije - pripravljenost nanjo sta v preteklem obdobju izrazili obe strani - pa je pojasnil, da se na današnjih pogajanjih za mediacijo ni odločila nobena stran. "V kolikor se kakršnakoli potreba po mediaciji pojavi bolj konkretno, potem bo pač to stvar, ki jo bo treba obravnavati na naslednjih pogajanjih," je dejal Kordež.

Po drugi strani pa je Polh povedal, da bi bila glede na razhajanja oziroma morebitna drugačna razumevanja stavkovnih sporazumov mediacija dobrodošla.

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.