UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

morski-pes Svet24.si

Morski psi v Braziliji so na kokainu

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Nuša Lesar Njena.si

Po več kot letu dni se je vrnila Nuša Lesar

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Slovenija

Kdo je »junak« na RTVS, ki se vsak dan vozi 140 km v službo in v žep pospravi 754 evrov dodatka na mesec?

Deli na:
Kdo je »junak« na RTVS, ki se vsak dan vozi 140 km v službo in v žep pospravi 754 evrov dodatka na mesec?

Na RTV Slovenija so vseskozi v rdečem, zaposleni pa dobivajo lepe dodatke - tudi za prevoz na delo. - Foto: Bobo

Nacionalna RTV se vseskozi sooča z rdečimi številkami. Lansko leto so končali z okoli sedem milijonov evrov izgube, čeprav jim je vlada za financiranje programov narodnosti nakazala pet milijonov evrov, letos pa še dodatnih deset milijonov evrov. Ob tem se je moral javni zavod premostitveno zadolžiti z najetim kreditom v višini pet milijonov evrov, da lahko sploh izplačujejo plače.

Od tega so samo stroški za prevoz zaposlenih na delo in z dela za zaključeno poslovno leto 2023 znašali kar 1,77 milijona evrov. Kot so nam še odgovorili na RTV Slovenija, je bil najdaljši prevoz na delo dobrih 140 kilometrov, kar je povprečju znašalo 754,4 evra mesečno, če se je zaposlena oseba vsak dan vozila v službo oziroma ni bila na bolniški ali na dopustu. Kdo je ta oseba in od kod se vozi na delo, nam zaradi varstva osebnih podatkov niso razkrili.

280 kilometrov dnevno za v službo in domov

Glede na navedeno razdaljo je sklepati, da najverjetneje prihaja iz vzhodne Slovenije, denimo iz Slovenskih Goric ali Haloz oziroma prometno podobno oddaljene lokacije. V idealnih razmerah potrebuje v eno smer uro in pol, ob prometnih konicah pa se lahko vožnja podaljša na dve uri.

Če pa prihaja z Bovškega na zahodu Slovenije, kjer je mnogo slabša prometna povezava, pa bi v idealnih razmerah potreboval do Ljubljane dobri dve uri, pozimi ob zaprtem prelazu Vršič pa celo tri ure.

Zaradi dolge poti je možno, da je zaposleni na oddaljeni lokaciji zgolj uradno prijavljen, dejansko pa živi v Ljubljani. Takšnih primerov »vozačev« naj bi bilo po neuradnih podatkih na nacionalki kar nekaj.

Foto: Sašo Švigelj - Na RTV Slovenija se eden od zaposlenih v službo vozi iz 140 kilometrov oddaljenega doma.

Aneks za dodatek

Kot pojasnjujejo na RTV Slovenija, zaposlenim v javnem sektorju v skladu z zakonom pripadajo povračilo stroškov prevoza na delo in z dela: »Določba aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS, št. 88/21) določa, da povračilo stroškov prevoza na delo in z dela pripada javnemu uslužbencu glede na razdaljo od naslova stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslova, s katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo, do naslova, kjer javni uslužbenec opravlja delo, po najkrajši varni poti.

Če ta razdalja, upoštevaje tudi pešpoti, znaša več kot dva kilometra, predstavlja vstopni pogoj za upravičenost do povračila stroškov prevoza na delo in z dela na podlagi katerega javnemu uslužbencu pripada povračilo stroškov na delo in z dela.«

»Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev določajo, da se za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela za razdaljo od naslova stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslova v kraju, iz katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo in z dela, do naslova v kraju opravljanja dela javnemu uslužbencu po najkrajši varni poti prizna kilometrina v višini 10 odstotkov cene neosvinčenega motornega bencina – 95 oktanov za vsak polni kilometer razdalje, vendar ne manj kot 30 evrov (to velja v primerih, ko je uslužbenec prisoten vse delovne dni v mesecu, sicer dobi sorazmerni delež).

Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se javnemu uslužbencu povrne glede na število prihodov na delo in odhodov z dela,« še dodajajo na nacionalki.