muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

Sta William in Kate res tako stroga, kot ju opisuje osebje palače? Odkrito.si

Je Kate pretirano stroga? Tega njeni otroci ne ...

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na paciente psihiatrije v Mariboru streljali dijaki iz Dijaškega doma: eden je že trajno izključen

Deli na:
Na paciente psihiatrije v Mariboru streljali dijaki iz Dijaškega doma: eden je že trajno izključen

Na eni strani dijaški dom (Ievo), na drugi psihiatrična klinika. Policisti bodo v preiskavi ugotavljali podrobnosti, kdo je streljal, od kod, ... - Foto: Google Street view

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda ter glavni inšpektor za šolstvo Simon Slokan sta v izjavi za javnost obžalovala dogodek v Mariboru, v katerem so dijaki Dijaškega doma Lizike Jančar z zračno puško lažje poškodovali štiri paciente mariborske psihiatrije. Po besedah Felde so vse pojavne oblike nasilja v šolskem prostoru nesprejemljive.

Da je do incidenta prišlo iz njihovih prostorov, je za STA potrdila ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar Bojana Peruš Marušič, ki je pojasnila, da jih je policija v četrtek popoldne obvestila o streljanju, zato so vzgojitelji takoj pregledali sobe s pogledom na park pred psihiatrijo in v roku dveh ur našli osumljene mladoletnike.

O tem so obvestili njihove starše in policijo, danes so z dijaki in starši opravili razgovor in opravili izredno konferenco kolektiva. Enega od dijakov so trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, medtem ko tretji ni bil njihov stanovalec. Ostali dijaki ob dogodku niso bili prisotni in tudi ni bila ogrožena njihova varnost, je še dodala.

Minister Felda je v izjavi za medije poudaril, da so vse pojavne oblike nasilja v šolskem prostoru nesprejemljive in jih je kot takšne treba obsoditi tako na družbeni kot na profesionalni ravni. Šolski prostor mora biti po njegovem mnenju namenjen zagotavljanju varnega in spodbudnega učnega okolja.

Dogodek v Mariboru Felda najostreje obsoja, pri tem pa poudarja, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi v okviru sistemskih pravil izvedli ustrezne ukrepe tako na primarni kot tudi na sekundarni ravni, da zagotovijo varnost vse deležnikov in drugih, ki se pojavijo v šolskih okoljih in okoli šol, tudi v prihodnje.

"Zavedam se, da so ob pojavu različnih odklonskih primerov, v katere so vpleteni otroci in mladoletniki, pričakovanja javnosti velika. Vsak primer nasilja je nesprejemljiv in kot minister za vzgojo in izobraževanje se bom tudi v prihodnje zavzemal, da bomo na sistemski in vsebinski ravni pripravili ukrepe in aktivnosti za hitrejše prepoznavanje dejavnikov tveganja in vzrokov, ki lahko privedejo do nesprejemljivih ravnanj," je dejal.Pri tem apelira na celotno družbo, da je temelj za zmanjševanje neprimernih ravnanj v šolskem sistemu in družbi nasploh družba pozitivnih vrednostnih sistemov, v katerih se posamezniki zavedajo svoje vloge in odgovornosti.

Glavni inšpektor za šolstvo Simon Slokan veliko dodatnih podrobnosti o dogajanju ni mogel razkriti, saj da policija še vedno vodi predkazenski postopek. Je pa potrdil, da gre za dijake dijaškega doma, ki je v neposredni bližini psihiatričnega oddelka UKC Maribor.

Po njegovih besedah za zdaj tudi šolska inšpekcija še izvaja aktivnosti, s katerimi bodo ugotovili vzroke in dogajanje v zvezi z incidentom. Slokan ni povedal, ali je do streljanja prišlo iz stavbe dijaškega doma ali z zunanjega območja doma, niti koliko dijakov je bilo vpletenih, ker da vse to policija še preiskuje.

Kot je pojasnil, inšpekcija preučuje predvsem, kako so se odzvali vpleteni javni zavodi s področja šolstva, medtem ko do dijakov nimajo možnosti ukrepanja. Ker pa gre za starejše od 14 let, so ti že deloma tudi kazensko odgovorni.

Sankcije dijaškega doma zoper vpletene v incidentu so po njegovih besedah lahko različne, najhujša je izključitev iz doma, možni so tudi vzgojni ukrepi znotraj zavoda, medtem ko kazensko odgovornost ugotavlja policija.