Revija Reporter
Slovenija

Na Morsu zmedeni glede starosti Slovenske vojske: to pa pravi Tonin

Nenad Glücks
3 1.583

23. maj. 2021 10:15 Osveženo: 10:17 / 23. 5. 2021

Deli na:

Minister za obrambo Matej Tonin.

Bobo

Celo na ministrstvu za obrambo so zmedeni ob vprašanju, koliko je v resnici stara Slovenska vojska: 30 ali 31 let. Ne gre zgolj za številke, ampak za dejstva in okoliščine.

Pripadniki jugoslovanske armade in slovenskih oboroženih sil so prvič puške uperili eden proti drugemu pred 30. leti, ko je enota JLA z oklepniki obkolila učni center TO v Pekrah pri Mariboru. V nadaljevanju zaostrovanja so se Mariborčani postavili v bran slovenskim fantom, bili so protesti, naslednji dan je ob poskusu izvoza vozil JLA iz vojašnic umrl civilist Josef Šimčik, saj je oklepnik zapeljal čez njega.

Žalostno pa je, da so celo na ministrstvu za obrambo pod vodstvom ministra Mateja Tonina zmedeni ob vprašanju, koliko je v resnici stara slovenska vojska: 30 let (15. maja 1991 se je začelo usposabljanje prvih nabornikov Slovenske vojske v dveh učnih centrih) ali 31 let (17. maja 1990 se je začelo organiziranje Manevrske strukture narodne zaščite pod vodstvom brigadirja Toneta Krkoviča). Brez MSNZ leta 1990 tudi uspešne obrambe leta 1991 ne bi bilo.

V nekaterih objavah ministrstva za obrambo stoji, da letos praznujemo 30 obletnico SV. Zato smo ministra za obrambo vprašali, koliko je po njegovo dejansko stara SV. Po službi za strateško komuniciranje Mors je Tonin sporočil, da praznujemo letos 31 let od začetka oblikovanja Slovenske vojske, ki jo je preko upora proti razoroževanju slovenske Teritorialne obrambe začela snovati Manevrska struktura narodne zaščite. Tako se je pred 30. leti lahko začelo usposabljanje 1. generacije slovenskih nabornikov na Igu in v Pekrah, kar je bilo kasneje uradno določeno za datum dneva Slovenske vojske.