Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Morsu se jim je tako mudilo z nakupom oklepnikov, da niso hoteli čakati na mnenje KPK

Deli na:
Na Morsu se jim je tako mudilo z nakupom oklepnikov, da niso hoteli čakati na mnenje KPK

Oklepniki oshkosh - Foto: Bobo

Ministrstvo za obrambo je tako pri poslu z lahkimi oklepniki LKOV 4x4 kot pri transportnem letalu, ki ga namerava kupiti od Italije, zaprosilo protikorupcijsko komisijo za dovoljenje, da se protikorupcijska klavzula ne vključi v pogodbo. A pri prvem poslu na odgovor KPK sploh ni čakalo, pri drugem pa jih je komisija zavrnila, poroča Delo.

Glede medvladnega sporazuma za nakup lahkih oklepnikov proizvajalca Oshkosh je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sicer ugotovila, da vključitev protikorupcijske klavzule vanj ni obvezna, saj se za ta sporazum uporablja izključno ameriško pravo in je uporaba slovenske zakonodaje v celoti izključena. Te nakupe obrambno ministrstvo oz. vlada namreč izvaja po načelu "vlada vladi", kar pomeni, da država ne kupuje orožja od proizvajalca, ampak neposredno pri drugi državi. Protikorupcijska klavzula pa naj bi bila vključena na ameriški strani.

KPK je to sporočila ministrstvu 16. septembra oz. dan po tem, ko je država vozila že plačala, medtem ko je bil dogovor sklenjen 14. septembra, danes navaja Delo.

Na ministrstvu za obrambo so za STA pojasnili, da je bil dogovor sicer res sklenjen, preden so prejeli pisni odgovor KPK. Vendar pa so imeli še pred tem sestanek s predstavniki komisije, ki so jim povedali to, kar so potem še zapisali v odgovoru, je za STA povedal vodja službe ministrstva za stike z javnostjo Aleš Sila.

V primeru transportnega letala pa je zagotovil, da bo protikorupcijska klavzula vključena v dogovor z italijansko vlado. Dogovor še pripravljajo, kdaj bo dokončno nared, pa ne more napovedati.

Po navedbah Dela je KPK sicer ministrstvu zavrnila izdajo dovoljenja za sklenitev sporazuma z Italijo brez vključitve protikorupcijske klavzule. Samo dejstvo, da so v posel vpeti le vladni predstavniki, ne izključuje obstoja korupcijskih tveganj, je med drugim po poročanju Dela navedla KPK.


Sporazum, ki ga je ministrstvo podpisalo z ameriško vlado, je težak 33 milijonov evrov, določa pa nakup dodatnih 37 oklepnikov oshkosh, dobava katerih je predvidena v letih 2023 in 2024. Poleg teh bi lahko na podlagi novelirane taktične študije srednje bataljonske skupine Slovenske vojske in njenih potreb v naslednjih letih kupili še 62 vozil.

Sporazum vključuje tudi nakup 36 oborožitvenih postaj M153, dokumentacijo, specialno orodje, naprave za vzdrževanje in rezervne dele, tehnično podporo ter drugo pripadajočo opremo.

Nakup oklepnih vozil 4x4 je sicer predviden v resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 in srednjeročnem obrambnem programu Slovenije 2018-2023. Finančna sredstva določa zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021-2026, ki ga je DZ sprejel lani. Nakup vozil je vključen tudi v letni načrt izvajanja investicij v Slovenski vojski na podlagi omenjenega zakona, ki ga je vlada sprejela 24. junija.

Člani odbora DZ za obrambo in komisije DZ za nadzor javnih financ so se na zahtevo Levice sredi oktobra sestali na skupni seji, na kateri so razpravljali o nakupu oklepnikov oshkosh. Medtem ko so bili koalicijskih poslanci zadovoljni s pojasnili pristojnih na obrambnem ministrstvu, pa so jim v delu opozicije med drugim očitali netransparentnost.

V Levici so opozorili, da so se glede na zapisnik o kontroli kakovosti izkazale številne pomanjkljivosti. Zahtevajo, da se oklepniki vrnejo Američanom in da se vojaško nabavo odpove.

Minister za obrambo Matej Tonin pa je očitke zavrnil in poudaril, da nad vsemi nabavami poteka strog nadzor, proizvajalec pa je pri vozilih v garanciji dolžan odpraviti pomanjkljivosti, ki so nastale večinoma med transportom. Te so po njegovih zagotovilih v veliki meri že odpravljene.