klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Bovškem čistijo ceste, ki so jih zasuli plazovi: do večera naj bi nekatere vasi spet povezali s svetom

Deli na:
Na Bovškem čistijo ceste, ki so jih zasuli plazovi: do večera naj bi nekatere vasi spet povezali s svetom

Snežni plaz je zasul cesto Bovec–Trenta - Foto: PU Nova Gorica

Na Bovškem noč ni prinesla novih plazov. Tamkajšnji poveljnik civilne zaščite Edi Melinc je za STA pojasnil, da se danes nadaljuje sanacija plazov, ki so se utrgali v soboto in so popolnoma zaprli nekatere ceste. Melinc upa in pričakuje, da bodo lahko do večera očistili sneg z večjih prometnih povezav.

Zaradi plazov so namreč še vedno popolnoma zaprte ceste med Trento in Bovcem pri Soči ter cesta med Predelom in Bovcem v Logu pod Mangartom.

Ponoči se je vreme stabiliziralo, temperature so se nekoliko spustile, kar omogoča sanacijo s snegom zasutih cestišč, je povedal Melinc. V soboto so uspeli ustvariti intervencijsko pot do Mangarta in Soče, danes pa jo bodo skušali ustvariti še do Trente. Še vedno je zaprta cesta do Vasi na Skali in pri Mlinarici.

Če bo sanacija potekala po načrtih, Melinc pričakuje, da bodo lahko še danes uspeli očistiti zasute ceste, tako da bo spet lahko stekel promet.

V preteklih dneh je bilo namreč na Bovškem zaradi padavin več plazov. Najprej se je v petek zjutraj sprožil snežni plaz pri odcepu za Lepeno. Cesta je bila po Melinčevih besedah nato očiščena, kmalu pa se je nedaleč sprožil še en plaz. Ko so čistili tega, se je prvi ponovil. Skupaj so se na cesto vsuli trije.



S Policijske uprave Kranj pa so sporočili, da je zaradi snežnega plazu zaprta priljubljena tekaška steza od Planice proti Tamarju. Steza je tudi fizično zaprta, medtem ko je sprehajalna pot proti Tamarju trenutno še odprta. Velika nevarnost snežnih plazov je tudi na območju Zelenice z okolico in drugod v gorah, medtem ko so planinske poti večinoma poledenele.

Večjih posebnosti na območju turističnih krajev trenutno sicer ni, vseeno pa policisti pozivajo pa k previdnosti, upoštevanju morebitnih zapor na določenih območjih zaradi nevarnosti in k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Zapore so postavljene zaradi varnosti.

S civilne zaščite Kobarid pa so sporočili, da se je nad cesto Libušnje-Vrsno sprožil zemeljski plaz, zaradi česar je cesta zaprta, obvoz pa urejen prek Kamnega. Ob tem opozarjajo, da je pobočje še vedno zelo krušljivo, na novo se je na cesto zgrnilo še približno 10 kubičnih metrov pretežno kamenja. Zato je poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Kobarid Aleksander Vončina pozval občane, naj se približujejo območju plazu.

Sicer pa je zaradi zemeljskega plazu zaprta tudi cesta med Črno na Koroškem in Šoštanjem. V soboto okoli 7. ure zjutraj se je namreč na cesto Črna na Koroškem-Sleme v naselju Javorje sprožil zemeljski plaz, ki je oviral promet. Skoraj istočasno je zemeljski plaz zaprl cesto Črna na Koroškem-Bistra. Obe oviri sta bili odstranjeni, cesti pa odprti. V soboto popoldne pa se je v Javorju sprožil nov plaz in znova zaprl cesto Črna na Koroškem-Sleme. Sanacija je predvidena za naslednje dni.