profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Muževič: Aneks sedanjih obremenitev zdravnikov ne bo znižal, a je pozitivno sporočilo

Deli na:
Muževič: Aneks sedanjih obremenitev zdravnikov ne bo znižal, a je pozitivno sporočilo

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič. - Foto: Bobo

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič pozdravlja potezo vlade, ki je sprejela aneks glede nove meje za odklanjanje bolnikov pri 1895 glavarinskih količnikih. Kot je ocenil za STA, gre predvsem za sporočilo, da novim zdravnikom ne bo treba opredeljevati bolnikov v nedogled, a obremenitev že obremenjenih se ne bo znižala.

Danes sprejeti aneks mladim zdravnikom ne more biti popotnica k odločitvi za specializacijo iz družinske medicine, je ob tem še ocenil Muževič. "To je dobra popotnica, da ne razpade trenutni sistem družinske medicine. Mi vemo, da se v danem trenutku v tem časovnem roku več kot to ni dalo narediti," je dejal.

V sindikatu družinskih zdravnikov se strinjajo tudi z izjavo ministra za zdravje Aleša Šabedra, da je bil sprejem aneksa nujni prvi korak k dolgemu in napornemu urejanju razmer v zdravstvu nasploh. "Po dolgem času je to prvič, da je minister dejansko prisluhnil zahtevam družinskih zdravnikov," je še dejal Muževič. A je opozoril, da bo še bolj pomemben hiter sprejem aneksa številka dve.

Določilo aneksa, da bodo nove bolnike najprej dolžni vpisovati najmanj obremenjeni bolniki, po Muževičevih besedah ni nič zares novega, saj se je to dogajalo že sedaj.

Partnerji, ki so sodelovali pri pripravi aneksa, so se po Šabedrovih besedah namreč zavezali, da nobena zavarovana oseba ne sme ostati brez izbranega osebnega zdravnika. Neopredeljeni del populacije bo tako začasno opredeljen pri zdravnikih z najmanjšo obremenitvijo, dokler v sistem ne bodo prišli novi timi, bolniki pa bodo s tem morali biti seznanjeni.