sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Muslimanski starši svojim hčerkam ne pustijo na tečaje plavanja

Deli na:
Muslimanski starši svojim hčerkam ne pustijo na tečaje plavanja

Foto: iStock

Ministrica Maja Makovec Brenčič se izogiba jasnim odgovorom na vprašanje glede (ne)udeležbe muslimanskih učenk na tečajih plavanja.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pod vodstvom ministrice Maje Makovec Brenčič nočejo odgovoriti na povsem konkretna vprašanja glede (ne)udeležbe muslimanskih učenk pri obveznih šolskih vsebinah. Pred nekaj meseci smo presenečeni izvedeli, da na nekaterih osnovnih šolah po Sloveniji muslimanski starši svojim hčerkam ne pustijo na tečaje plavanja, da se jim ne bi bilo treba »sleči« v kopalke. Zadevo nam je potrdil Goran Popović, ravnatelj Osnovne šole Livada v Ljubljani, kjer so opazili, da veliko število učenk islamske vere ne pride na tečaje plavanja »zaradi prehlada«.

Tudi v Delu so po našem članku pisali o teh primerih, pri čemer ravnatelj, s katerim so govorili, ni hotel biti imenovan, dejal pa je, da starši na ta način uveljavijo svojo željo, da deklice niso v kopalkah. Ko je ministrstvo za izobraževanje vprašal, kako naj ravna, so mu dejali, naj si pomaga s konvencijo o zaščiti manjšin, kjer pa podrobnosti sploh niso zapisane. Tako so ravnatelji prepuščeni samim sebi.

Na ministrstvo smo poslali jasna vprašanja: ali so z OŠ Livada prejeli vprašanja, kako naj šola ukrepa glede izogibanja tečajem plavanja, kako naj ukrepajo ravnatelji v takšnih primerih in ali so verski razlogi lahko opravičilo za neudeležbo na tečajih. Namesto konkretnih odgovorov so poslali razlago o strukturi predmeta šport, pri čemer je 20-urni tečaj plavanja, ki se izvaja v 2. ali 3. razredu, obvezen za vse učence in učenke. Šole staršem vsebino tako tudi predstavijo. Seveda jih nismo vprašali tega, pač pa, kaj naj ravnatelji storijo, če se starši tega ne držijo. Očitno želi ministrica Benčičeva s svojim molkom ostati »politično korektna« do muslimanov.