900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mraz znova pritisnil, jutra bodo še bolj ledena

Deli na:
Mraz znova pritisnil, jutra bodo še bolj ledena

Foto: Bobo

Po odjugi v minulih dneh so Slovenijo znova zajele nizke temperature. Zbudili smo se v mrzlo jutro, s temperaturami večinoma pod ničlo. Najhladneje je bilo davi v Zgornjesavski dolini. V Ratečah so ob 7. uri izmeril minus 9,9 stopinje Celzija, na Kredarici je bilo minus 15,5 stopinje. Prihodnje tri dni bodo jutra še nekoliko hladnejša.

Minulo noč se je v večjem delu Slovenije delno razjasnilo in tako so temperature večinoma padle pod ničlo. Najhladneje je bilo tam, kjer je snežna odeja, drugod je bilo od minus pet do nič stopinj Celzija.

Še hladnejša bodo jutra v prihodnjih treh dneh, ko bo v notranjosti Slovenije večinoma od minus dve do minus sedem stopinj, v mraziščih, kjer je snežna odeja, pa bo lahko tudi pod minus deset stopinj Celzija. Tudi ob morju bodo temperature v naslednjih dneh lahko padle malo pod ledišče, je za STA povedal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Brane Gregorčič.

Nekaj padavin bo še danes popoldne, ko bo nad severnim Jadranom nastalo novo ciklonsko območje, vendar bo glavnina njegovega vpliva nekoliko južno od nas. Ob meji s Hrvaško lahko tako danes popoldne in zvečer zapade od pet do deset centimetrov snega, v večjem delu Slovenije pa danes ne bo omembe vrednih padavin.


V prihodnjih dne pa bo tudi nekaj sonca. Predvsem torek bo sončen dan, bo pa v višinah mrzel zrak, tako da v gorah bo kar mrzlo skupaj s severozahodnim vetrom. Temperatura na 1500 metrih nadmorske višine bo okoli minus sedem ali minus osem stopinj, na Kredarici pa okoli minus 15 stopinj, pravi Gregorčič.

K nam bo namreč od severa pritekal mrzel zrak, temperature pa bodo prihodnje dni dokaj primerne za januarski čas, je dejal Gregorčič. Po njegovih besedah je prodorov polarne zračne mase k nam v zadnjih desetletjih manj, kot jih je bilo v preteklem stoletju, je pa res, da smo jih letos občasno deležni in tudi ta verjetno ni povsem zadnji.

Se je pa s to ohladitvijo v slovenskih gorah nekoliko zmanjšala nevarnost proženja snežnih plazov, in sicer s 4. na 3. stopnjo, potem ko je odjuga konec minulega tedna sprožila plazenje tistega snega, ki se je prej nabiral več kot mesec dni. Zdaj je snežna odeja pomrznila, zato se je nevarnost za spoznanje zmanjšala, je dejal Gregorčič. Je pa v visokogorju v zadnjih dveh dneh zapadlo tudi nekaj novega snega.

V gorah se pred koncem tedna snežna odeja ne bo bistveno spreminjala, ob koncu tedna pa kaže na novo vremensko motnjo, ki bi lahko prinesla morebiti tudi kakšno snežinko v nižinah.