reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jože Možina, žrtev Tanje Fajon ali »maziljenec sistema«?

Deli na:
Jože Možina, žrtev Tanje Fajon ali »maziljenec sistema«?

Jože Možina - Foto: Primož Lavre

»Kaj se dogaja? Zaradi Utripa pravkar vabilo na nujno sejo vodstva TV - zame in odg. urednico,« je tvitnil Jože Možina.

Sobotna oddaja Utrip, zgrajena okrog proslave v Dražgošah, je bila deležna številnih kritik. Očitali so mu revizionizem, manipuliranje, potvarjanje zgodovinskih dejstev in propagando za SDS, posledica pa naj bi bil sklic nujne seje vodstva nacionalne televizije.

»Posamezni novinarji RTV po pritisku SD zahtevajo suspenz proti meni in odgovorni ur. Novinarske in uredniške avtonomije ne omenjajo več. Bo vsaj nov. aktiv TVS obsodil pritiske Tanje Fajon?« je dodal Možina.

Predsednica SD Tanja Fajon je namreč javni servis RTV Slovenija označila za vladni servis. »Sramota! Možina in ekipa. Ni opravičila za uredniško politiko, ki ni deluje več v javnem interesu,« je tvitnila o oddaji Utrip, ki jo je delal Možina.

»Vaš grob politični napad/sramotenje novinarja RTV razgalja vašo strašljivo protidemokratično dvoličnost, ki ne bo brez posledic, a ne,« ji je odgovoril Možina.  

Zaradi oddaje je bil besen tudi poslanec SAB Marko Bandelli, ki mu je Možina očital poitalijančenje priimka. Možino je poslanec  ozmerjal za lažnivca in desničarskega radikalca ter dodal, da želijo »branilci nacifašizma« spreminjati zgodovino.

A Možina se težko prikazuje kot žrtev, so opozarjajo številni komentatorji. »Ko je bil Jože Možina direktor TV, se je v pogodbi pred razrešitvijo zavaroval z odpravnino v znesku 24 bruto plač. Poštenjak in skromen človek,« je opozoril filozof Tadej Troha.

Možina je še danes eden najbolje plačanih uslužbencev RTV Slovenija, glede na zaslužek pa opravi bolj malo dela, so izpostavljali kritiki. Aljaž Pengov Bitenc je bil zajedljiv:  »Vi se zgražate nad nocojšnjim Utripom, ampak predstavljajte si, kako hudo je šele Možini, ki je moral... končno enkrat delati.«

Vladimir Vodušek, ki Možini očita, da ga je vrgel z nacionalke, piše: »'Maziljenec sistema',  ki se vseskozi predstavlja  kot žrtev, čeprav  mu, razen oddaje Pričevalci in občasnega sodelovanja v oddaji Intervju, ni bilo potrebno delati na terenu in se ukvarjati z dnevnim novinarskim delom in  je bil vedno zaščiten kot kočevski medved v zadnjem intervjuju paberkuje, da so mediji v Sloveniji niso svobodni.«