zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mož, ki je šel v nos komunistom: od vzponov in padcev do »mafijskega« umora

Deli na:
Mož, ki je šel v nos komunistom: od vzponov in padcev do »mafijskega« umora

Foto: Wikimedia

Februarja 1942 so vosovci sredi Ljubljane umorili Avgusta Praprotnika, med vojnama enega najbogatejših Slovencev. Bančnik, industrialec je bil tudi pobudnik slovenske policije, ki naj bi preprečevala vosovski teror.

Po prvi zaposlitvi in usposabljanju na Dunaju in Trstu je bilo Avgustu Praprotniku pri komaj štiriindvajsetih letih že zaupano vodenje podružnice Jadranske banke v Ljubljani. V tem času naj bi ta banka podarila liberalni stranki veliko denarja za propagando na Koroškem pred plebiscitom ter za ustanovitev ljubljanske univerze. Poročen je bil z gledališko umetnico Terezijo Thaler, imel je tudi sina Avgusta Praprotnika ml.

V času kraljevine Jugoslavije je Praprotnik postal celo generalni ravnatelj Jugoslovanske banke s centralo v Ljubljani, ki je postala ena izmed največjih tedanjih jugoslovanskih bank. Leta 1922, le dobri dve leti kasneje, se je Jugoslovanska banka in z njo vodstvo znašla v aferi z epilogom na sodišču. Razkrilo se je, da je nekaj mlajših posameznikov poneverilo precejšnje vsote denarja v korist nekaterih članov liberalne stranke, morda tudi v lastno korist.

Ker Praprotnik ni bil več imenovan v vodstvo banke, je prevzel naloge podpredsednika uprave Slavenske banke v Zagrebu. Bil je eden izmed njenih pomembnih lastnikov, s sodelavci pa je večji del delnic Slavenske banke dobro leto pred stečajem prodal dunajski Länderbank.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.