Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mors ne bo odnehal s pregonom Popova

Deli na:
Mors ne bo odnehal s pregonom Popova

Foto: Bobo

Ministrica za obrambo Andreja Katič je na seji odbora DZ za obrambo napovedala pritožbo po zavrnitvi predloga za nadaljevanje kazenskega postopka proti nekdanjemu generalu JLA Berislavu Popovu na okrožnem sodišču. Zavrnila pa je očitke SDS, da naj bi brigadir David Humar v primeru sojenja v zadevi Popov kršil zakon o službi v Slovenski vojski.

Ministrstvo za obrambo (Mors) je predlog za nadaljevanje omenjenega postopka vložilo preko državnega pravobranilstva, saj je bila sodba zoper Popova maja 2014 razveljavljena s strani višjega sodišča, v ponovnem sojenju pa je tožilstvo oktobra letos obtožnico umaknilo, ker je sodišče postavilo dva nova izvedenca, ki sta Popova razbremenila očitkov.

Murskosoboško sodišče je predlog Morsa za nadaljevanje postopka zavrnilo, o čemer je bilo ministrstvo obveščeno v začetku decembra, je pojasnila ministrica. Dodala je, da s predlogom za nadaljevanje kazenskega pregona niso želeli izraziti kakršnegakoli nezaupanja do pravosodnih organov, temveč izkoristiti vse pravne možnosti, s katerimi bi dosegli kaznovanje odgovornih za smrtne žrtve in razdejanje v Gornji Radgoni leta 1991.

Katičeva je na seji pojasnila tudi, da Mors ni bil vpleten v postopke izbire izvedencev in da Humar, ki je odklonil sodelovanje pri izvedeniškem mnenju, ni kršil zakona o službi v Slovenski vojski (SV). Nujno sejo odbora so namreč prav zaradi suma Humarjeve kršitve omenjenega zakona zahtevali v poslanski skupini SDS.

Kot je razloge za sejo pojasnil Franc Breznik (SDS), je sodišče kot strokovnjaka pozvalo Humarja k izvedeniškemu delu, kar je Humar odklonil, komunikacija pa je potekala preko njegovega službenega elektronskega naslova. Po prepričanju predlagateljev seje brigadir Humar službene elektronske pošte v tem primeru ni uporabljal v zasebne namene in je s sodiščem komuniciral kot pripadnik SV, saj je bil podpisan s činom, prav tako pa nikjer ni napisal, da gre za njegovo osebno stališče in ne stališče Morsa. Sodišče si je tako njegovo komunikacijo razlagalo kot uradno komunikacijo s predstavnikom SV, meni Breznik.

Ker so predstavniki Morsa že pojasnili, da s tem niso bili seznanjeni in da ne Mors ne SV nista predlagala izvedencev, je po Breznikovem mnenju Humar to v imenu SV počel na lastno pest. S tem je kršil več členov zakona o službi v SV in nosi odgovornost za imenovanje dveh izvedencev, in sicer Tomaža Pörša in Marka Ungarja, pripadnika JLA v času osamosvojitvene vojne, danes pa zaposlena v SV, zaradi katerih je tožilstvo umaknilo obtožnico zoper Popova in s tem omalovaževalo slovensko osamosvojitev, je poudaril Breznik.

Ministrica pa je prepričana, da v primeru Humarjeve komunikacije s sodiščem ni mogel nastati noben dvom, ali gre za zasebno sporočilo. Sodišče je sporočilo naslovilo na Humarja kot na zunanjega strokovnjaka in ne kot zaposlenega v SV, tudi njegov odgovor je treba šteti za zasebno sporočilo, prav tako iz nobenega dokumenta ni mogoče ugotoviti, da naj bi sodišče to obravnavalo kot komunikacijo z Morsom, je poudarila.

Na Morsu sicer po besedah Katičeve preverjajo morebitne disciplinske kršitve pripadnikov SV, ki sta pripravljala izvedensko mnenje in ki ju Mors ni predlagal ter ni bil seznanjen z njunim imenovanjem in mnenjem. Po njenih besedah bodo ugotavljali predvsem, ali sta bila dolžna pridobiti soglasje ministrstva za opravljanje tega dela ter ali je bila njuna odsotnost v času udeležbe na razpravah urejena na predpisan način.

Glede vprašanja, ki se je odpiralo tudi na današnji seji odbora, kdo je pravzaprav predlagal izvedenca, je Katičeva pojasnila, da je izvedenca angažiralo sodišče in da lahko le to pojasni, kakšni so bili postopki, kdo je koga predlagal in zakaj. Breznik je bil kritičen predvsem do tega, da sta mnenje podala na podlagi teorije taktike in ne na podlagi mednarodnega prava.

Predsednik odbora Žan Mahnič (SDS) je sicer današnjo sejo prekinil, saj Humarja, na katerega se je nanašala točka dnevnega reda, na seji ni bilo. Kot je napovedal, bodo nadaljevali, ko bo Mors zagotovil Humarjevo prisotnost.