tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mors: Ministrica Katičeva Mrlakove sestrelitve ni označila za krivično

Deli na:
Mors: Ministrica Katičeva Mrlakove sestrelitve ni označila za krivično

Foto: Bobo

Na ministrstvu za obrambo so zanikali, da bi ministrica, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič na sobotni slovesnosti v spomin na pilota Tonija Mrlaka, ki so ga med osamosvojitveno vojno leta 1991 sestrelili nad Rožno dolino, sestrelitev označila za krivično. Po mnenju Društva Moris Kočevska Reka pa je sporna že udeležba ministrice na dogodku.

Predstavnike Morisa je zmotila napoved izjave ministrice v oddaji Dnevnik na nacionalni televiziji, v kateri so pojasnili, da je ministrica v nagovoru na sobotnem dogodku ob obletnici Mrlakove smrti dejala, da je bil helikopter sestreljen po krivici.

Na obrambnem ministrstvu so to zanikali in obenem objavili tudi zapis ministričinega sobotnega govora. Kot je razvidno iz zapisa, je Katičeva med drugim dejala, da je imel Mrlak v času sestrelitve sicer status aktivne vojaške osebe v Jugoslovanski armadi, a da je bilo v postopkih ugotovljeno, da je pred nesrečnim dogodkom nesporno izrazil željo po prestopu v teritorialno obrambo. Omenila je, da je decembra 1993 takratni obrambni minister Janez Janša zapisal, da bi njegov status lahko izenačili s statusom pripadnika Teritorialne obrambe RS.

Ob tem je pojasnila tudi, da je imelo ob začetku agresije na Slovenijo več oseb, ki so prestopile na stran Teritorialne obrambe še vedno status vojaških oseb Jugoslovanske armade in da je bil prebeg oziroma prestop skrbno načrtovan in koordiniran. "Zavedati se moramo, da prebeg oziroma prestop vojaške osebe s pomembno vojaško opremo, v tem primeru helikopterjem, na nasprotno stran zahteva časovno in organizacijsko zahtevnejše priprave, kot če gre za prestop pešaka. Žal se mu to ni posrečilo," je dejala.



"Nepotrebna smrt zavednega Slovenca" pa je tako po njenih besedah postala tudi stvar političnega obračunavanja in sprenevedanja posameznikov oziroma skupine. Kot je spomnila, je dobil Mrlak status padlega pripadnika Teritorialne obrambe, njegova žena pa status svojca žrtve vojne za Slovenijo 1991. Po njenem prepričanju je nesprejemljivo, da se tragedija celo zlorablja za prisvajanje zaslug za uspešno ubranitev osamosvojitve Slovenije. "Po 27 letih se kot ministrica za obrambo počutim dolžno, da se poklonim Toniju Mrlaku in da se opravičim družini za žrtev, ki so jo dali za Slovenijo," je še dodala.

V Društvu Moris Kočevska Reka so prepričani, da je bila omenjena sestrelitev, kot je odločilo tudi sodišče, legalno in legitimno dejanje, saj je šlo za sovražni helikopter agresorske vojske. Kot je za STA dejal predsednik društva Anton Krkovič, je sporna že sama udeležba ministrice na tem dogodku. Ob tem je vprašal, čemu se je šla pokloniti in kaj so tam proslavljali ter kdo je ukazal prisotnost garde Slovenske vojske, opozoril pa je tudi, da na dogodku nihče ni niti z besedo omenil kopilota, ki je umrl skupaj z Mrlakom. Kot je pojasnil Krkovič, zaradi sobotnih dogodkov razmišlja tudi o kazenski ovadbi in civilni tožbi.

Krkovič je namreč kot poveljnik Brigade Moris, ki je bila zadolžena za varovanje najvišjih državnih organov RS v Ljubljani, ukazal sestrelitev omenjenega helikopterja. V Morisu pa so se v ponedeljek s pismom že obrnili na predsednika republike Boruta Pahorja, pozvali so ga, "da ukrepa z odločnim stališčem" in uporabi vso svojo avtoriteto za preprečitev izničevanja vrednot osamosvojitve in načrtnega ustvarjanja razkola v slovenskem narodu.