slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. Umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

Slovenija

Kako naprej? Mojca Šetinc Pašek izstopila iz poslanske skupine Svoboda

Deli na:
Kako naprej? Mojca Šetinc Pašek izstopila iz poslanske skupine Svoboda

Mojca Šetinc Pašek ni več poslanka Gibanja Svoboda - Foto: Primož Lavre

Mojca Šetinc Pašek je po tem, ko so jo minuli mesec izključili iz največje vladne stranke Gibanje Svoboda, danes izstopila tudi iz strankine poslanske skupine. Odslej bo delovala kot samostojna poslanka. Kot pravi, tako želi "razbremeniti vodjo poslanske skupine Boruta Sajovica kršenja poslovnika DZ".

Šetinc Pašek namreč kot problematično ocenjuje, da je poslanska skupina podala predloge za njeno razrešitev v delovnih telesih DZ, v katerih je delovala kot članica. Prav tako je poslanska skupina Svobode predlagala razrešitev Šetinc Pašek z mesta predsednice preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Na tem mestu jo je nasledila poslanka Svobode Tamara Vonta.

Svoji dosedanji poslanski skupini, v kateri je delovala tudi v času po izključitvi iz stranke, tako očita, da ji v tem času ni zagotavljala možnosti za opravljanje poslanskega dela v skladu z ustavo, zakonu o poslancih in parlamentarnim poslovnikom. O izstopu iz poslanske skupine je tako Šetinc Pašek že obvestila vodjo poslancev Svobode Sajovica.

"To sem storila po mesecu dni, ko so me brez razlogov na podlagi nekih lažnivih obtožb in blatenja mojega dobrega imena čez noč vrgli iz stranke Gibanje Svoboda. Še danes ne vem, zakaj. Ampak to zgodbo z Gibanjem Svoboda sem že vrgla za hrbet," je danes svojo odločitev za izstop komentirala Šetinc Pašek. "Vodja poslanske skupine je zdaj razbremenjen moje navzočnosti in prisotnosti," je še sklenila in zatrdila, da bo še naprej delala za dobro ljudi.

"Današnje stanje je posledica tudi njenih ravnanj in odločitev, ki jih v celoti spoštujem. Moja naloga je ohranjati enotnost in skrbeti za interese poslanske skupine Gibanje Svoboda," pa je odločitev nekdanje strankarske kolegice komentiral Sajovic. Strinja se, da mora imeti poslanec možnost opravljati svoje delo. "Pogoji in parlamentarna praksa pa so znani in predvidljivi, vsakdo že vnaprej ve, kaj bo s svojo odločitvijo dobrega ali slabega pridobil," je še pristavil Sajovic.

Glede predsedniškega mesta preiskovalne komisije DZ pa je dejal, da ta "ne pripada Mojci ali Borutu, ampak poslanski skupini Gibanje Svoboda". Vmesno poročilo je sicer po njegovih besedah prineslo zaskrbljujoče navedbe, a obžaluje, da je zaradi "očitno osebne promocije posameznikov preveč informacij iz te zgodbe prezgodaj prišlo v javnost".


DZ je sicer danes zaključil obravnavo vmesnega poročila omenjene preiskovalne komisije DZ, Šetinc Pašek pa se je za tem odločila za izstop iz poslanske skupine in o tem že obvestila tudi DZ. Delo bo torej odslej nadaljevala kot samostojna poslanka.

Poslovnik DZ sicer določa, da poslanska skupina določi svoje člane v posameznem delovnem telesu glede na število mest, ki ji v tem delovnem telesu pripadajo, in o tem obvesti predsednika DZ.

Hkrati s tem določa še, da ima poslanec pravico in dolžnost, da se izreče, v katerih delovnih telesih DZ želi sodelovati, ter to sporoči vodji poslanske skupine, katere član je. Če poslanec ni član nobene poslanske skupine, to pisno sporoči predsedniku DZ, še navaja poslovnik DZ. Poslanske skupine pa poslovnik ne omejuje pri menjavi članov v delovnih telesih DZ, v katerih ji pripada posamezno število mest.

Tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v današnji izjavi izpostavila omenjene člene poslovnika DZ. Ob tem je še poudarila, da ima vsak poslanec, ne glede na to, ali deluje v poslanski skupini, pravico in tudi dolžnost, da je član vsaj enega delovnega telesa DZ. Hkrati je še dejala, da sama kot pravnica ostaja na stališču, da mora biti vsakdo pravilno obveščen o razlogih za razrešitev, da se lahko o njih tudi izreče.

Samostojna poslanka lahko tako zdaj to, v katerih delovnih telesih DZ želi sodelovati, sporoči predsednici DZ, ki nato o tem obvesti tudi vodje poslanskih skupin. Ti lahko nato odločitev o sodelovanju samostojne poslanske v parlamentarnih delovnih telesih sprejmejo na kolegiju predsednice DZ, je pojasnila Klakočar Zupančič.

Iz Gibanja Svoboda so Šetinc Pašek izključili konec minulega meseca na seji sveta stranke. Premier in prvak stranke Robert Golob takrat razlogov za izključitev ni podrobneje komentiral, dejal pa je, da "se natančno ve, na kateri gol je treba streljati, ko začneš zabijati avtogole, pa v ekipi nimaš kaj več iskati". Ob izključitvi so sicer v stranki njihovi takratni poslanki med drugim očitali neusklajeno komuniciranje.