Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Moja mama ni članica uprave in je na bolniški,« odgovarja minister Matej Tonin na očitke, da je podjetje Acron, v katerem je zaposlena, dobilo 30-milijonski posel za dobavo zaščitnih mask

Deli na:
»Moja mama ni članica uprave in je na bolniški,« odgovarja minister Matej Tonin na očitke, da je podjetje Acron, v katerem je zaposlena, dobilo 30-milijonski posel za dobavo zaščitnih mask

Profil Joži Tonin, mame Mateja Tonina - Foto: FB

Na družbenih omrežjih je javnost razburil podatek, da je najvišjo pogodbo za dobavo mask in druge zaščitne opreme prejelo slovenjgraško podjetje Acron, v katerem je zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina. Ta odgovarja, da je njegova mama ni lastnica podjetja, ampak le ena od mnogih zaposlenih, ki pa je že od decembra lani na bolniški. Joži Tonin, tako izhaja iz letnega poročila družbe z omejeno odgovornostjo Acron za leto 2018, je (bila) vodja prodaje pisarniškega materiala.

Zavod RS za blagovne rezerve je na razpisu za dobavo mask in druge zaščitne opreme, vrednem 129 milijonov evrov, izbral 31 podjetij. Med njimi je najvišjo pogodbo podpisalo podjetje Acron iz Pameč pri Slovenj Gradcu, in sicer za skoraj 30 milijonov evrov.

Kot so zapisali na portalu 24ur.com, zaposluje več kot 200 ljudi, leta 2018 so imeli 21,7 milijonov prihodkov, že več kot 30 let pa se ukvarjajo s trgovino, specializirano za prodajo potovalne in modne galanterije, darilnega, pisarniškega, šolskega programa in daril, ne pa tudi z medicinsko opremo.

Foto: Letno poročilo podjetja Acron - Joži Tonin, tako izhaja iz letnega poročila družbe z omejeno odgovornostjo Acron za leto 2018, je (bila) vodja prodaje pisarniškega materiala.

Je pa prav to podjetje prejšnji ponedeljek Civilni zaščiti dostavilo 60.000 visoko učinkovitih mask FFP2 za zdravstveno osebje. »Predane bodo zdravstvenemu osebju, ki jih zdaj najbolj potrebuje. Acron, hvala,« je ob tem na tviter zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Na obtožbe, da je podjetje Acron dobilo pogodbo o dobavi zaščitne opreme, ker je tam zaposlena njegova mama, se je na FB odzval minister Tonin, ki ob tem poudarja, da se obrambno ministrstvo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, ampak je to v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo.

Celotni zapis obrambnega ministra Mateja Tonina na facebooku objavljamo v nadaljevanju:

»Danes je eden tistih dni, ko te napadejo brez razloga, samo zato, ker si in ker potrebujejo tarčo. Vmes vpletejo še družino, ki pri tem nima nič. Namen povezovanja mene, moje mame Joži Tonin, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme je zagotovo politikantski poskusu nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano. Ne jaz, ne moja mama s poslom Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve nimava nič.

Mediji so včeraj objavili seznam podjetji, ki naj bi dobavila zaščitno opremo Zavodu RS za blagovne rezerve. Naj bi! Ko bom opremo videl v Sloveniji, bom verjel, da jo bodo res. Med dobavitelji Zavoda RS za blagovne rezerve, ki sodi pod Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo je tudi podjetje Acron. Moja mami Joži Tonin je res ena izmed 200 zaposlenih v podjetju Acron. Ni pa lastnica podjetja. Ni tudi v organih nadzora ali upravljanja podjetja. Zaradi prometne nesreče, ki jo je imela 21. 12. 2019 pa je vse od takrat na bolniški in z omenjeno pogodbo ni imela nič.

Ker me nekateri za vsako ceno tunkajo in povezujejo s tem poslom Acrona zaradi Medresorske delovne skupine za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je ustanovila Vlada RS in jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo, člani pa so predstavniki več drugih resorjev, naj povem, da se Ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb. Vse to je v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo. Medresorska delovna skupina zgolj preverja izpolnjevanje tehničnih standardov ponudbe. Ponudbe, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, se posredujejo Zavodu RS za blagovne rezerve v nadaljnji postopek izvedbe naročila in sklenitev pogodb.

Ministrstvo za obrambo, natančneje Uprava RS za zaščito in reševanje, je zadolženo za razdeljevanje zaščitne opreme, ki jo nabavijo blagovne rezerve. Razdeljevanje zaščitne opreme delamo na podlagi izraženih potreb zdravstvenega in drugih sektorjev.

Ker želim, da je zadeva maksimalno jasna, da z izpostavljeno pogodbo Acrona nimam nič, bom že danes sam pozval Komisijo za preprečevanje korupcije naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve.«

Gospodarsko ministrstvo: ustreznost ponudbe dobavitelja Acron d. o. o. so potrdili na obrambnem ministrstvu

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pojasnjujejo, da je vlada 24. marca ustanovila medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Vodi jo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin.

"Skupina je v okviru svojih nalog sprejela protokol o zbiranju ponudb in nujni nabavi zaščitne opreme, ki določa, da je za izbor opreme odgovorna Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR), ki ZRSBR predloži oziroma potrdi zgolj tiste ponudbe, za katere oceni, da so ustrezne. ZRSBR nato pripravi in podpiše pogodbo z dobaviteljem ter uskladi aktivnosti za prevzem opreme v Sloveniji. ZRSBR nato opremo preda URSZR, ki poskrbi za njeno nadaljnjo distribucijo.

Podpis pogodbe med ZRSBR in podjetjem Acron d.o.o. je tako kot vse ostale pogodbe potekal v skladu z dogovorjeno prakso. Ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdil URSZR, ZRSBR pa je nato izvedel vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo.
Vse zgoraj zapisano lahko potrdimo tako s protokolom, ki ga je sprejela Medresorska delovna skupina, kot tudi s korespondenco med ZRSBR in URSZR, v kateri je URSZR pisno potrdil ustreznost podjetja Acron d.o.o.
ZRSBR bo tako kot do sedaj tudi v prihodnje sklepalo zgolj pogodbe, za katere bo URSZR strokovno ocenilo, da so ustrezne."