stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mobilni operaterji za frekvence odšteli 149 milijonov evrov

Deli na:
Mobilni operaterji za frekvence odšteli 149 milijonov evrov

Foto: Reuters

Trije največji slovenski mobilni operaterji so na dražbi za frekvence za naslednje 15-letno obdobje ponudili skupno 148,74 milijona evrov. Operaterji so z rezultati skoraj en mesec trajajoče elektronske dražbe zadovoljni, agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) pa bo izkupiček dražbe nakazala v državni proračun.

Na prvi javni dražbi frekvenc v Sloveniji, ki velja za dogodek desetletja v panogi, so sodelovali trije vodilni slovenski mobilni operaterji - Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil. Izklicna cena za celoten paket frekvenc je sicer znašala 104,6 milijona evrov, končni dražbeni izkupiček pa je, kot omenjeno, dosegel skoraj 150 milijonov evrov.

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je na dražbi za frekvence skupaj odštel 64,2 milijona evrov, drugi največji slovenski mobilni operater Simobil 63,87 milijona evrov, Tušmobil pa 20,66 milijona evrov, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor agencije Franc Dolenc. Četrti slovenski mobilni operater T-2 na dražbi ni sodeloval.

Skladno s predvideno časovnico bo agencija po plačilih preostalih zneskov za uporabo frekvenc in preostalih deležev administrativnih stroškov izdala ustrezne odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc najkasneje do konca junija.

"Z rezultati smo zadovoljni, operaterjem pa želimo, da čim hitreje in čim bolj kakovostno izpolnijo svoje obveze," je pojasnil Dolenc in dodal, da se je Slovenija s tem uvrstila na seznam tistih evropskih držav, ki so ustrezno pripravljene na mobilno revolucijo.

Državljani lahko po njegovih besedah pričakujejo izredno hiter razvoj kapacitet mobilnega interneta. Pridobili bodo tudi državljani na ruralnih območjih in območjih s slabo telekomunikacijsko infrastrukturo.

Pogoji dražbe od operaterjev namreč zahtevajo, da zagotovijo določeno stopnjo pokritosti. "Na ta način bodo prebivalci v teh področjih pospešeno prišli do širokopasovnega interneta in s tem do normalne integracije v poslovne in ostale procese," je po koncu dražbe posebej za STA dejal Dolenc.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob zaključku mega dražbe frekvenc izrazili zadovoljstvo nad izvedbo postopka. Generalni direktor direktorata za informacijsko družbo Marjan Turk pa je ob robu novinarske konference za STA poudaril, da bo uspešna izvedba nedvomno pripomogla k nadaljnjemu razvoju mobilnih komunikacij v Sloveniji.


Telekomunikacijski operaterji so se v sklopu dražbe potegovali za radijske frekvence v razpoložljivih pasovih 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz in 2600 MHz za obdobje 15 let ter ves nedodeljeni spekter v pasu 2100 MHz do 21. septembra 2021. Prodani so bili vsi ponujeni pasovi z izjemo dveh blokov (20 MHz) v pasu 1800 MHz in enega bloka (10 MHz) v t.i. FDD-pasu 2100 MHz.

Vsi frekvenčni pasovi so namenjeni zagotavljanju mobilnih komunikacijskih storitev. Radijske frekvence v frekvenčnih pasovih 800 MHz, 2100 MHz in 2600 MHz bodo na voljo takoj po izdaji odločb o dodelitvi radijskih frekvenc, medtem ko bodo zaradi obstoječih pravic uporabe frekvenc v frekvenčnih pasovih 900 MHz in 1800 MHz te na voljo za uporabo od 4. 1. 2016.

Največji slovenski mobilni operaterji so po dražbi izrazili zadovoljstvo z njenimi rezultati. "V Telekomu Slovenije smo z izidom dražbe zelo zadovoljni, saj smo uspeli zagotoviti primerno količino ustreznih frekvenčnih pasov, s katerimi bomo svojim uporabnikom tudi v prihodnje zagotavljali najsodobnejše storitve in najboljšo pokritost v vrhunskem omrežju," so sporočili iz Telekoma Slovenije.

Kot pravijo, so na dražbi za najboljšo ceno pridobili optimalen frekvenčni spekter, ki ga potrebujejo za nadaljnji razvoj in nadgradnjo ter dodatno krepitev mobilnega omrežja Telekoma Slovenije s tehnologijami najnovejših generacij, skladno z zastavljenim strateškim poslovnim načrtom družbe.

Z rezultati so zadovoljni tudi v Simobilu. "Simobil je za dobrih 63 milijonov evrov pridobil skoraj polovico celotnega prodanega frekvenčnega spektra v Sloveniji, večino za obdobje 15 let," so sporočili.

Dodali so še, da jim pridobljeni delež spektra zagotavlja trdno osnovo za ambiciozne načrte rasti v prihodnjih letih ter omogoča trdno osnovo za prihodnja vlaganja v razvoj omrežja z najsodobnejšo tehnologijo.

Z izkupičkom javne dražbe so zadovoljni tudi v Tušmobilu, v katerem so nakup frekvenc financirali z lastnimi viri ter pridobljenim bančnim kreditom. "Pridobili smo željen spekter radijskih frekvenc, ki je temelj za uresničevanje zastavljene razvojne strategije ter nam omogoča, da bomo tudi v prihodnje lahko uporabnikom zagotavljali kakovostne in tehnološko napredne storitve," so zapisali.

Kot pravijo, jim bo kombinacija radijskih frekvenc omogočila nadaljnje nudenje že implementiranih tehnologij, obenem pa so uspešno dražili tretjino razpoložljivih radijskih frekvenc v 800-megaherčnem frekvenčnem pasu, ki so ključne za dolgoročni razvoj hitrih mobilnih omrežij četrte generacije (4G) in omogočajo najoptimalnejšo vpeljavo najcenejšega mobilnega interneta v vsako slovensko vas.