gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mladi v Sloveniji pod pragom revščine

Deli na:

V odboru za mlade pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarjajo, da Slovenija zaseda prvo mesto v EU po deležu začasno zaposlenih mladih. Po nekaterih ocenah mladi mesečno zaslužijo v povprečju okoli 500 evrov, medtem ko je bil prag revščine v Sloveniji lani 593 evrov, so poudarili na današnji novinarski konferenci.

V odboru za mlade pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarjajo, da Slovenija zaseda prvo mesto v EU po deležu začasno zaposlenih mladih. Po nekaterih ocenah mladi mesečno zaslužijo v povprečju okoli 500 evrov, medtem ko je bil prag revščine v Sloveniji lani 593 evrov, so poudarili na današnji novinarski konferenci.

Predsednica odbora Simona Gros je opozorila na raziskavo Mladina 2010, ki po njenih besedah razkriva nekatere "alarmantne podatke". Raziskava kaže izrazito povečanje deleža mladih, ki študirajo, hkrati pa se je močno znižal delež mladih, ki imajo kakršno koli obliko redne zaposlitve, je dejala.

Zaskrbljujoče hitro se po njenih besedah povečuje število brezposelnih diplomantov, mladi pa so pri delu nadpovprečno prilagodljivi in delajo izmensko, za vikende in zvečer. Delež mladih, ki delajo honorarno, se je po njenih besedah v zadnjem desetletju skoraj podvojil in je v letu 2010 znašal dobro četrtino vseh, ki delajo redno.

Delež starih od 25 do 29 let, ki živijo v skupnem gospodinjstvu s starši, se je v zadnjih desetih letih z dobrih 44 odstotkov povečal na dobrih 66 odstotkov. "Lahko si predstavljamo, kakšne posledice ima to za rodnost," je opozorila Grosova.

Novembra lani se je zaposlilo nekaj manj kot 9000 ljudi, od tega 80 odstotkov za določen čas, je poudaril sekretar ZSSS za socialno področje, zaposlovanje in migrante Goran Lukič. "Mladi so ujeti v nehvaležen sistem rotacije na delovno mesto, na zavod za zaposlovanje in potem nazaj na trg dela," je dejal.


Poleg tega je izpostavil pojav, ki ga je poimenoval "espeizacija". Nekateri delodajalci namreč delavce dobesedno prisilijo, da si uredijo status samostojnega podjetnika, pravi. Po njegovih besedah se je med januarjem in novembrom leta 2009 v program pomoči pri samozaposlitvi vključilo približno 6500 oseb, v istem obdobju lani pa jih je bilo v program vključenih že skoraj 13.000.

Nestabilne zaposlitve po njegovem opozorilu negativno vplivajo na zdravje že na kratek rok. Omenil je raziskavo Eurofond iz leta 2010, po kateri je več kot tretjina vprašanih iz Slovenije, mlajših od 30 let, dejala, da delo vpliva na njihovo zdravje. Povprečje v EU je dobrih 19 odstotkov, pravi Lukič.

Ob rob razpravi o pokojninski reformi pa je navedel podatek iz te raziskave, po katerem v Sloveniji le petina vprašanih pod 30. letom starosti meni, da bo pri 60. letu starosti še lahko opravljala svoje delo. Medtem povprečje za EU znaša 48 odstotkov, navajajo v zvezi svobodnih sindikatov.

Podatke iz raziskave Mladina 2010 je sredi januarja kot zaskrbljujoče ocenil že minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Direktor urada za mladino Peter Debeljak pa je tedaj dejal, da so potrebni zelo resni rezi, da bi presegli obstoječe trende.