stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mitja Kunstelj in njegove laži

Deli na:
Mitja Kunstelj in njegove laži

Foto: Arhiv Reporterja

Mitja Kunstelj se na sodišču ne zagovarja le zaradi obtožbe za kaznivo dejanje izsiljevanja, pač pa tudi za prikrivanje.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je prejšnji teden nadaljevalo sojenje razvpitemu Mitji Kunstlju, obtoženem kaznivega dejanja izsiljevanja. Kunstelj sicer pod imenom Mikestone piše bloge, uperjene predvsem zoper Janeza Janšo, nedavno naj bi prav on ustvaril še spletno stran pozareporter, na kateri blati »Janševe novinarje«.

Glede izsiljevanja Kunstelj vztraja pri zagovoru iz maja letos, novinarjem je glede tega dejal, da naj bi »ustavil tipa, ki mu je bil dolžan 20 evrov in ga malo bolj grdo prijel«. Tokrat je sodnik Andrej Gerlovič malo bolj grdo prijel njega, v kazenski postopek je namreč združil še eno kaznivo dejanje – prikrivanje. Po zakonu o kazenskem postopku se lahko v primeru, če zoper istega obtoženca teče več postopkov, te lahko združi v enega, s čimer se reševanje zadev pospeši in racionalizira.
 
Okrajni državni tožilec Matej Oštir obtožencu očita, da je februarja 2009 prevzel par ukradenih avtomobilskih tablic in jih namestil na svoj avtomobil mercedes ter jih tako uporabljal v prometu. Po besedah Kunstlja je tablice našel na odpadu na Metelkovi, kjer jih je menda še veliko, čeprav je bilo za sodnika čudno, da je našel ne le eno, ampak prav par enakih tablic. Pa to ni bil edini par, »našel« je še dva druga para in ju kasneje namestil na svoje vozilo.
 
Ko so ga prijeli policisti zaradi tablic, se jim je zlagal, da mu jih je dal znanec Gregor Ažman, saj mu je to ime prvo padlo na pamet. Je pa zatrdil, da je tablice potreboval zgolj zaradi vožnje, saj ni imel denarja za registracijo, ni pa s tako opremljenim vozilom kradel goriva na bencinskih servisih. Sodnik je novi narok odredil za 11. januarja, torej to sredo, zaslišati želi tudi Ažmana. Toda zoper Kunstlja je bilo v en postopek združenih še okoli deset predlagalnih deliktov, kot strokovno imenujejo kazniva dejanja, ki jih tožilstvo vodi samo, če oškodovanci to zahtevajo. Večino predlogov za pregon so oškodovanci umaknili, saj gre za »manjša« kazniva dejanja, na primer tatvine v višini do 500 evrov. Med drugimi je predlog za pregon umaknilo tudi podjetje Petrol, kateremu je Kunstelj vrnil denar za gorivo, ki ga je ukradel. Poleg izsiljevanja in prikrivanja mu tožilstvo očita še kaznivo dejanje ogrožanje varnosti. 
 
Kunstelj je že stari znanec sodnikov, sodnica Katarina Turk Lukan ga je junija letos obsodila na eno leto in sedem mesecev pogoje zaporne kazni s preizkusno dobo štirih let zaradi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. V drugi zadevi pa ga je sodnica Daša Podbregar obsodila na devet mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo treh let, ker je nekemu ljubljanskemu avtomehaniku iz žepa izmaknil 650 evrov. Bil je že zaprt na Dobu, po pravnomočno zaključenih vseh omenjenih postopkih pa se utegne tam znajti znova.