nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miro Senica v primeru Barićevič umaknil tožbo zoper Bojana Požarja in Mitjo Lomovška

Deli na:
Miro Senica v primeru Barićevič umaknil tožbo zoper Bojana Požarja in Mitjo Lomovška

Foto: Primož Lavre

Odvetnik Miro Senica je umaknil tožbo zoper novinarja Bojana Požarja in Mitjo Lomovška v zadevi Baričevič, poročajo Slovenske novice.

Senica je novinarja tožil, ker je Požar na svojem portalu Požareport v članku "Afera Baričevič, dokumenti tožilstva: dve priči videli bežati Mira Senico!" objavil zapisnika zaslišanja v preiskavi o smrti Seničevega prijatelja Saše Baričeviča, ki so ga leta 2010 ubili bulmastifi. Po odvetnikovem mnenju je bil dokument ponarejen, Senica pa je zdaj tožbo umaknil, ker je zdaj videl, da gre res za dokument tožilstva.

Požar je bil po umiku sodbe zadovoljen. Na twitterju je napisal: "Končano. M. Senica kazensko tožbo umaknil, plačati mora vse stroške postopka. Je Suis Charlie samo @SlovenskeNovice. Sprejemam čestitke ..."

Se pa z razpletom ne strinja Lomovšek, ki pravi, da sprejema umik zgolj pod pogojem, da sodišče Senico denarno kaznuje. "Nekdo, ki ima pravno izobrazbo, se norčuje iz vseh nas. Ta umik tožbe je norčevanje iz vseh nas. Zahtevam, da se plačajo vsi stroški do tega trenutka," je zahteval Lomovšek, ki je moral zaradi krepkih besed čez Senico in njegovo partnerico Katarino Kresal oditi iz sodne dvorane, so pisale Slovenske novice.

Končano. M. Senica kazensko tožbo umaknil, plačati mora vse stroške postopka. Je Suis Charlie samo @SlovenskeNovice. Sprejemam čestitke ...

— BojanPožar (@BojanPozar) January 20, 2015

V zvezi z umikom zasebne tožbe proti Bojanu Požarju in Mitji Lomovšku zaradi obrekovanja Miro Senica podaja naslednje pojasnilo:

Dejstva so naslednja:

  1. Bojan Požar in Mitja Lomovšek sta 28. 3. 2011 na spletnem mestu Požareport objavila članek z naslovom »Afera Baričevič, dokumenti tožilstva: dve priči videli bežati Mira Senico!«, ob katerem sta objavila tudi faksimile delov zaupnega tožilskega dokumenta;
  2. Miro Senica je 29. 3. 2011 na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo v zvezi s protipravnim razkritjem zaupnih podatkov in Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pozval k pojasnitvi.
  3. Okrožno državno tožilstvo je 15. 9. 2011 sprejelo sklep, iz katerega obrazložitve je razvidno, da je Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala 22. 6. 2011 Okrožnemu državnemu tožilcu v Ljubljani sporočila, da tožilski dokument, katerega faksimile je bil objavljen skupaj s spornim člankom, ne obstaja.
  4. Na podlagi tovrstnega tožilskega pojasnila je Miro Senica 30. 12. 2011 vložil zasebno tožbo zoper Bojana Požarja in Mitjo Lomovška zaradi kaznivega dejanja obrekovanja.
  5. Po vložitvi zasebne tožbe in opravljenem predobravnalnem naroku se je izkazalo, da dokument, na katerega se sklicujeta obdolženca, obstaja in da je bilo pojasnilo skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala z dne 22. 6. 2011, lažno.
  6. Glede na navedeno je Miro Senica danes na naroku umaknil zasebno tožbo.
  7. Hkrati je danes Miro Senica sodišču predlagal, da po uradni dolžnosti pristojnemu državnemu tožilstvu naznani kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika in/ali kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 258. členu Kazenskega zakonika, in sicer zoper neznane uradne osebe ali javne uslužbence na tožilstvu, ki so sodelovali pri pripravi neresničnega pojasnila Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

 

Prav tako je Miro Senica sodišču predlagal, da po uradni dolžnosti pristojnemu državnemu tožilstvu naznani kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ki sta ga z objavo tajnega dokumenta Vrhovnega državnega tožilstva z dne 22. 1. 2011 storila Bojan Požar in Mitja Lomovšek v članku »Afera Baričevič, dokumenti tožilstva: dve priči videli bežati Mira Senico!«, ki sta ga objavila 28. 3. 2011.