poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

vlasta Njena.si

Pomirjena Vlasta: Njena duša in srce sta polna

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miro Cerar: Pritožbe na US ne bodo zadržale izvrševanje na referendumu potrjenih zakonov

Deli na:
Miro Cerar: Pritožbe na US ne bodo zadržale izvrševanje na referendumu potrjenih zakonov

Miro Cerar - Foto: Bobo

Nekdanji premier in pravnik Miro Cerar je za Televizijo Slovenija ocenil, da pritožba na ustavno sodišče ne bi zadržala izvrševanje na današnjem referendumu potrjenih zakonov o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Novela zakona o RTVS se po njegovem mnenju sicer giblje na meji ustavnosti, tudi zaradi nujnega postopka.

"Če bodo zakoni uveljavljeni, bo tako kot z vsakim drugim zakonom. V primeru, da bo kdo zahteval ali podal pobudo za presojo ustavnosti, bo ustavno sodišče o tem odločalo, če tega ne bo, bodo zakoni, potem ko bodo rezultati dokončni, normalno začeli veljati," je pojasnil Cerar.

Za novelo zakona o RTVS sicer meni, da se giblje na meji ustavnosti. Za vprašljiv element je označil dejstvo, da je bila novela sprejeta po nujnem postopku.

V podobnih primerih obstajata dve "liniji" ustavnih odločb, je pojasnil. Na eni strani so nekatere, ki zagovarjajo previdnost pri neposrednih političnih posegih v organe javnega zavoda. "Na drugi strani pa je odločba ustavnega sodišča, ki pravi, da mora ta zavod delovati transparentno, apolitično in v javnem interesu," je dodal.Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič je sicer za STA napovedal, da se bo po objavi zakona o RTVS v uradnem listu obrnil na ustavno sodišče.

Če bo prišlo do sporov glede končnih izidov Državne volilne komisije (DVK), pa bo o tem odločalo vrhovno sodišče, je pojasnil Cerar. Glede na trenutne neuradne izide sicer dvomi, da bo prišlo do kakšne pritožbe glede izidov DVK.

Volivci so danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o RTVS, kot jih je sprejel državni zbor. S podpisi volivcev podprto zahtevo za razpis referendumov je vložila stranka SDS. Glede na večino preštetih glasov so volivci potrdili vse tri zakone, referendum pa tako ni uspel.