petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miro Cerar: »Možnost Janševe vrnitve še vedno obstaja«

Deli na:
Miro Cerar: »Možnost Janševe vrnitve še vedno obstaja«

Dr. Miro Cerar, nekdanji predsednik vlade - Foto: Primož Lavre

Nekdanji predsednik vlade dr. Miro Cerar je komentiral dogajanje v vladni koaliciji, ki jo majejo notranji pretresi v strankah, zlasti v SD, in kaj to pomeni za prvaka opozicije Janeza Janšo.

Kako bo dogajanje v SD vplivalo na vladno koalicijo?

Dokler se ne bo SD notranje stabilizirala in konsolidirala, se bo težko povsem osredotočala na vladne in ministrske naloge. Situacija bo za vlado do evropskih volitev še težja, ker bodo koalicijske stranke na teh volitvah tekmovale predvsem tudi med seboj. Odhod ministrice za pravosodje pomeni še eno diskontinuiteto v delu vladnih ministrstev, pri čemer gre za resor, ki se trenutno sooča z več resnimi izzivi. Vprašanje je tudi, kakšna bo odločitev SD glede predsednice stranke Tanje Fajon in kako bo to vplivalo na njeno ministrovanje.

Ali se bo po vašem SD izkopala iz krize? Bo vlada normalno končala svoj mandat ali lahko kriza v SD povzroči predčasne volitve?

SD je izkušena stranka, ki ima veliko lojalnih in politično usposobljenih kadrov, zato se je sposobna izvleči iz sedanje krize. Vprašanje pa je, koliko časa bo za to potrebovala. Vladi situacija v SD ne koristi, saj dodatno slabi zaupanje v celotno vlado. SD se seveda ob sedanji šibki javnomnenjski podpori ne mudi na nobene volitve. Možnost za skorajšnje predčasne volitve je minimalna tudi zato, ker to vlado še vedno drži skupaj predvsem Janez Janša. Toda morebitno nadaljnje neučinkovito delovanje vlade lahko na neki točki vseeno privede tudi do predčasnih volitev.

Kaj to pomeni za levo politično opcijo?

Bližanje evropskih volitev in prehajanje v drugo polovico mandata pomeni, da bodo tudi koalicijske stranke med seboj vedno bolj tekmovalne, četudi marsikdaj le prikrito. Če bo vlada v drugi polovici mandata uspešnejša, se bodo glasovi na levi strani razporejali predvsem med sedanje vladajoče stranke, če pa ne, se bo spet iskalo nove politične obraze in opcije.

Kakšne so možnosti vnovičnega prihoda Janeza Janše na oblast?

Ta možnost obstaja in se povečuje z nezmožnostjo vlade, da sledi svojim zavezam volivcem.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24