20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miro Cerar: »Možnost Janševe vrnitve še vedno obstaja«

Deli na:
Miro Cerar: »Možnost Janševe vrnitve še vedno obstaja«

Dr. Miro Cerar, nekdanji predsednik vlade - Foto: Primož Lavre

Nekdanji predsednik vlade dr. Miro Cerar je komentiral dogajanje v vladni koaliciji, ki jo majejo notranji pretresi v strankah, zlasti v SD, in kaj to pomeni za prvaka opozicije Janeza Janšo.

Kako bo dogajanje v SD vplivalo na vladno koalicijo?

Dokler se ne bo SD notranje stabilizirala in konsolidirala, se bo težko povsem osredotočala na vladne in ministrske naloge. Situacija bo za vlado do evropskih volitev še težja, ker bodo koalicijske stranke na teh volitvah tekmovale predvsem tudi med seboj. Odhod ministrice za pravosodje pomeni še eno diskontinuiteto v delu vladnih ministrstev, pri čemer gre za resor, ki se trenutno sooča z več resnimi izzivi. Vprašanje je tudi, kakšna bo odločitev SD glede predsednice stranke Tanje Fajon in kako bo to vplivalo na njeno ministrovanje.

Ali se bo po vašem SD izkopala iz krize? Bo vlada normalno končala svoj mandat ali lahko kriza v SD povzroči predčasne volitve?

SD je izkušena stranka, ki ima veliko lojalnih in politično usposobljenih kadrov, zato se je sposobna izvleči iz sedanje krize. Vprašanje pa je, koliko časa bo za to potrebovala. Vladi situacija v SD ne koristi, saj dodatno slabi zaupanje v celotno vlado. SD se seveda ob sedanji šibki javnomnenjski podpori ne mudi na nobene volitve. Možnost za skorajšnje predčasne volitve je minimalna tudi zato, ker to vlado še vedno drži skupaj predvsem Janez Janša. Toda morebitno nadaljnje neučinkovito delovanje vlade lahko na neki točki vseeno privede tudi do predčasnih volitev.

Kaj to pomeni za levo politično opcijo?

Bližanje evropskih volitev in prehajanje v drugo polovico mandata pomeni, da bodo tudi koalicijske stranke med seboj vedno bolj tekmovalne, četudi marsikdaj le prikrito. Če bo vlada v drugi polovici mandata uspešnejša, se bodo glasovi na levi strani razporejali predvsem med sedanje vladajoče stranke, če pa ne, se bo spet iskalo nove politične obraze in opcije.

Kakšne so možnosti vnovičnega prihoda Janeza Janše na oblast?

Ta možnost obstaja in se povečuje z nezmožnostjo vlade, da sledi svojim zavezam volivcem.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24