Revija Reporter
Slovenija

Mirko Krašovec noče več biti edini krivec za potop mariborske nadškofije: Med naše nelojalne partnerje so se ugnezdili judeži

STA
553

26. maj. 2021 10:42 Osveženo: 10:45 / 26. 5. 2021

Deli na:

Mirko Krašovec

Bobo

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec je po dveh kazenskih postopkih, v katerih je bil pravnomočno oproščen, skupaj z nekaj soavtorji v torek napovedal knjigo, ki popisuje dogajanje v zvezi s finančnim potopom mariborske nadškofije oziroma z njo povezanih finančnih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, poročajo mediji.

Kot piše Večer, Krašovec v njej pojasnjuje vlogo mariborske nadškofije in hkrati predlaga ustanovitev neodvisne strokovne komisije, ki bi preiskala vse okoliščine.

Kot je dejal na torkovi predstavitvi knjige, je v medijih spremljal poročanja z njegovih sojenj in jih ocenil kot korektna. Ob tem je dodal, da je v času finančne krize manjkalo, da bi vsi stopili skupaj, saj bi bil rezultat drugačen, a je kriza leta 2008 nastopila nepričakovano.

O aferi Zvonov je skupaj z nekdanjim nadškofom Francem Krambergerjem, ekonomistoma Bogomirjem Kovačem in Jožetom Mencingerjem ter bančnikom Štefanom Špilakom spisal več kot 600 strani dolgo knjigo, ki je tik pred izidom.

Krašovec je bil zaradi afere Betnava, v katerem so mu očitali goljufijo na škodo Evropske unije, na celjskem sodišču obsojen na tri leta zapora in jo je po pravnomočnosti že začel prestajati. Uspel je z zahtevo za varstvo zakonitosti, prestajanje kazni pa so mu prekinili. Na drugič ponovljenem sojenju bil po osmih letih oproščen, prav tako na sojenju v zadevi Mladinska knjiga na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Kot je skupaj s svojim odvetnikom Velimirjem Cugmasom povedal na torkovi novinarski konferenci, je bila afera leta 2011 konstrukt in umetno povzročena. "Med naše nelojalne partnerje so se ugnezdili judeži. Namen afere je bil, da se prepreči reševanje Zvonov, krizo so povzročili partnerji iz Slovenije in Italije, predvsem vatikanske banke," je dejal po poročanju medijev in dodal, da je bila po objavi članka o bankrotu v časniku L'Espresso javnost zastrupljena.

Z današnje perspektive lahko po njegovem mnenju s priokusom tragike ugotavljamo, da Zvonova nista propadla zaradi neodgovornega ravnanja vodstva nadškofije, pač pa zaradi prevare nelojalnih poslovnih partnerjev, ki so v sodelovanju z NLB krizo izkoristili za svoje dobičkarske namene in zasledovali le svoje interese.

Po besedah Kovača ju je skupaj z Mencingerjem k nastanku knjige povabil Krašovec, a se v zvezi s samo afero nista opredeljevala. Sta pa natančno pojasnila nastanek svetovne finančne krize od leta 2008 do 2012, njen potek in vzroke zanjo. Ob tem je poudaril, da je kriza presenetila vse, vključno z celotnim svetom pa je bila nanjo slabo pripravljena tudi Slovenija. Po njegovem sta bila za to, kar se je takrat v Sloveniji dogajalo, sokriva tako Janševa kot pozneje Pahorjeva vlada.