Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minuli vikend prijeli kar 139 tujcev, ki so nezakonito prečkali mejo

Deli na:
Minuli vikend prijeli kar 139 tujcev, ki so nezakonito prečkali mejo

migranti, prevajalci - Foto: Arhiv Svet24

Policija je na območju policijskih uprav Novo mesto, Koper in Ljubljana konec tedna obravnavala več deset nezakonitih prehodov državne meje in poskusov izmikanja mejni kontroli. Med drugim so na mejnem prehodu Dobova našli dva tujca v podvozju lokomotive. Ustavili so tudi osebno vozilo, v katerem je državljan Pakistana prevažal 10 potnikov.

Policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so od petka do danes izsledili in prijeli 27 tujcev, ki so nezakonito prestopili mejo na območju krajev Svržaki, Drašiči, Božakovo, Črnomelj, Učakovci, Podhosta in Balkovci. Policijski postopki s 16 državljani Alžirije, petimi državljani Sirije in po enim državljanom Irana, Iraka, Maroka, Egipta, Tunizije in Libije še niso zaključeni.

Dva tujca so izsledili v soboto na mejnem prehodu Dobova med pregledom tovornega vlaka, ki je iz Srbije prevažal žito. Državljana Maroka in Libije sta se skrivala na podvozju lokomotive in tako skušala nezakonito vstopiti v državo. Oba tujca so že predali hrvaškim varnostnim organom, so še sporočili z novomeške policijske uprave.

Na območju Ljubljane so v zadnjih 72 urah prijeli 48 tujcev, ki so nezakonito prečkali državno mejo. Kot so sporočili z ljubljanske PU, so policisti osebe prijeli na območjih policijskih postaj Kočevje, Ribnica in Ljubljana. Gre za državljane Turčije, Sirije, Egipta, Eritreje, Sudana, Maroka, Afganistana, Alžirije in Irana, so sporočili s PU Ljubljana.

Na območju koprske policijske uprave pa so policisti od petka do danes zjutraj obravnavali 64 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Gre za 30 državljanov Pakistana, 11 državljanov Alžirije, 10 državljanov Turčije, štiri državljane Albanije, po dva državljana Afganistana, Iraka, Tunizije in Slovenije ter državljana Kosova.



Do sedaj je 15 oseb zaprosilo za mednarodno zaščito in so jih odpeljali v azilni dom. Osem so jih že vrnili hrvaškim varnostnim organom, 37 pa jih bodo danes oziroma po zaključenih postopkih. Tri osebe so policisti po obravnavi nedovoljenega prehoda meje izpustili, ker imajo urejene statuse v EU, eno osebo pa so odpeljali v Center za tujce.

Policisti obravnavajo tudi državljana Italije in dva državljana Pakistana z urejenim bivanjem v Sloveniji oziroma Italiji za kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

V petek zvečer so policisti pri naselju Obrov ustavili osebno vozilo z ljubljanskimi registrskimi tablicami, ki ga je vozil 40-letni državljan Pakistana s stalnim dovoljenjem za prebivanje v Sloveniji. V vozilu je prevažal 10 potnikov, vsi so zaprosili za mednarodno zaščito. Vozniku je sodišče odredilo pripor.

Danes zjutraj pa so policisti v Podgorju ustavili kombi z italijanskim voznikom in pakistanskim vodičem ter 16 državljani Pakistana, ki so v Slovenijo prišli nezakonito. Postopki še niso zaključeni, so sporočili s PU Koper.