Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo za zdravje odpravilo odločbo o začasnem odvzemu licence Zlatki Kanič

Deli na:

Ministrstvo za zdravje je odpravilo odločbo o začasnem odvzemu licence pediatrinji Zlatki Kanič, je sporočil njen zagovornik Boštjan Penko. Kot je zapisal, je bila odpravljena tudi odločitev, s katero zbornica Kaničevi ni priznala pravice, da se pred očitki brani s pomočjo pooblaščenega odvetnika.

Zdravniška zbornica se je po izvedenem upravnem postopku 18. januarja odločila za začasen odvzem licence Kanićevi, in sicer zaradi večje strokovne pomanjkljivosti ali napake pri delu v primeru zdravljenja Bora Nekrepa. Upravni postopek je bil sicer uveden potem, ko je nadzor upravne inšpekcije na zdravniški zbornici pokazal, da zbornica na napačen način vodi postopke odločanja o odvzemu licence zdravnikom.

Ponovni postopek Zdravniške zbornice Slovenije proti Kaničevi, po katerem so ji izrekli ukrep, pa je bil po oceni Penka voden nepravilno in nezakonito. Zato so se pritožili zoper odločbo ter zoper odgovorni uradni osebi zbornice vložili kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Obe uradni osebi - predsednico zbornice Gordano Živčec Kalan in njenega generalnega sekretarja Marijana Štrikerja - so prijavili tudi upravni inšpekciji. Po pritožbah Penka pa je ministrstvo odločbo odpravilo.

Kot je Penko zapisal v sporočilu za javnost, so dve odločbi ministrstva prejeli v četrtek. Pojasnil je, da je ministrstvo ob tem ugotovilo, da je zbornica ravnala nezakonito, da je napačno uporabila materialno pravo in da je bistveno kršila določbe upravnega postopka.



"Pozdravljamo pokončno in pogumno držo pristojnih oseb na ministrstvu za zdravje, ki so bile kljub nevarnosti, da se bo tudi nanje vsul plaz kritik in očitkov, sposobne sprejeti zakonito in strokovno utemeljeno odločitev v korist pritožnici v tej odmevni zadevi," je zapisal Penko. Dodal je, da pričakujejo, da bodo v novem postopku pred zbornico, ki se mora opraviti po navodilih ministrstva, na enak način postopale in odločale tudi uradne osebe zbornice, seveda v drugačni sestavi kot do sedaj.

Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 zaradi možganskega edema. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan kasneje premeščen v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl.

Njegova starša Matjaž in Tatjana Nekrep sta prepričana, da zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc, ki sta otroka obravnavala v UKC Maribor, nista ustrezno opravila svoje naloge, saj naj bi opustila vrsto nujnih ukrepov, ki bi mu lahko rešili življenje.