Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica Radićeva skoraj odstopila

Deli na:

Razmišljala sem o odstopu, je problematično novelo zakona o varstvu potrošnikov komentirala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Novela naj bi ukinila obvezne enoletne garancije za tehnične izdelke, a se zdaj to ne bo zgodilo. Ker je šla priprava zakona mimo nje, bo vladi predlagala razrešitev vodij direktorata za notranji trg na ministrstvu in urada za varstvo potrošnikov. Predlagala bo tudi ukinitev urada.

Razmišljala sem o odstopu, je problematično novelo zakona o varstvu potrošnikov komentirala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Novela naj bi ukinila obvezne enoletne garancije za tehnične izdelke, a se zdaj to ne bo zgodilo. Ker je šla priprava zakona mimo nje, bo vladi predlagala razrešitev vodij direktorata za notranji trg na ministrstvu in urada za varstvo potrošnikov. Predlagala bo tudi ukinitev urada.

"Zakon ne bo omejeval ali zmanjševal pridobljenih pravic potrošnikov," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani zatrdila Radićeva, ki se je opravičila za vso nejevoljo, ki jo je ministrstvo po nepotrebnem povzročilo v javnosti. Po njenih besedah so namreč njeni sodelavci napačno razumeli evropsko direktivo o varovanju potrošnikov oz. zahteve Evropske komisije v zvezi z ureditvijo tega področja v Sloveniji.

Kot je poudarila, so obvezne garancije za brezhibno delovanje blaga res unikum v evropskem prostoru, kjer so obvezne le garancije za stvarno napako. Ker pa ta instrument, ki pomeni višjo raven varovanja pravic potrošnikov, kot ga zahteva evropska direktiva in ni prepovedan, v Sloveniji obstaja že 40 let in smo potrošniki nanj navajeni, pa bi bila njegova ukinitev neprimerna.

O rešitvah predloga novele in predvideni ukinitvi obvezne garancije je bila ministrica Radićeva, kot je zatrdila, seznanjena iz medijev, kar se ji zdi nesprejemljivo. Državni sekretar na ministrstvu Viljem Pšeničny, ki je v času njene odsotnosti dovolil podpis določenih dokumentov, je danes zaradi objektivne odgovornosti ministrici ponudil odstop, a ga ta ni sprejela. Bo pa vladi predlagala razrešitev generalnega direktorja direktorata za notranji trg na ministrstvu Petra Vrtačnika in direktorice Urada RS za varstvo potrošnikov Mojce Burgar.

Vrtačnik in Burgarjeva sicer ostajata na ministrstvu za gospodarstvo, saj jima to omogočata pogodbi o zaposlitvi. Pripada jima enakovrstno mesto kot pred nastopom funkcij.

"Čas je, da v tej državi in v državni upravi začnejo svoj del odgovornosti prevzemati tudi tisti, ki so na ministrstvih in v državni upravi odgovorni za pripravo gradiv," je poudarila Radićeva. Tudi sama se v tej zadevi počuti odgovorno in je kar nekaj dni razmišljala tudi o morebitnem odstopu. A ker je bila celotna zadeva vodena mimo nje, se je odločila, da v tej fazi to ni potrebno.

Ministrica se je tako z Vrtačnikom kot z Burgarjevo o zadevi pogovorila in dobila občutek, da sta oba tako strokovno zaverovana v rešitev ukinitve obveznih garancij, da sta zanemarila vidika odziva javnosti na to rešitev. O smotrnosti takšne rešitve sta oba prepričana še naprej in ministrica jima po svoje daje tudi prav. "Taka rešitev je lahko pravilna, a je absolutno nesprejemljiva za ta čas in za Slovenijo, ki je pohvaljena s strani Evropske komisije za vzdrževanje visokega standarda varovanja potrošnikov," je dejala in dodala, da tega standarda nima namena zmanjševati.

Ministrica Radićeva bo sicer predlagala ukinitev urada za varstvo potrošnikov. Na ministrstvu bodo tako ohranili funkcije za opravljanje nujnih nalog v državni upravi, kot sta priprava zakonov in skrb za njihovo izvajanje, izvajanje letnih programov za varstvo potrošnikov pa bodo transparentno oddali v izvajanje nevladnim potrošniškim organizacijam. Te po oceni Radićeve dobro opravljajo svoje delo, z bolj intenzivnim sodelovanjem in pomočjo ministrstva pa bo njihovo delo še bolj učinkovito.

Ministrstvo za gospodarstvo že zdaj vsako leto razpiše določen obseg sredstev za delovanje potrošniških organizacij, po novem pa bo ta sistem, tako Radićeve, le še bolj dodelan. Ukinitev varstva potrošnikov pomeni znižanje stroškov, saj sredstev ne bodo več namenjali za delovanje urada, temveč za aktivnosti potrošniških organizacij, hkrati pa se bodo znotraj državne uprave prerazporedili tudi zdaj zaposleni na uradu.

Radićeva se je odločila tudi organizirati sestanek z vsemi potrošniškimi organizacijami v Sloveniji, in sicer z namenom dobiti bolj jasno sliko o dogajanju na področju varstva potrošnikov.