1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica priznava: V zadevi sestrelitve helikopterja JLA mora Mors podpreti Krkoviča

Deli na:
Ministrica priznava: V zadevi sestrelitve helikopterja JLA mora Mors podpreti Krkoviča

Foto: Bobo

Obrambna ministrica Andreja Katič meni, da je ministrstvo brigadirju Tonetu Krkoviču, če se bo sodišče odločilo za začetek postopka v zvezi s sestrelitvijo helikopterja JLA med osamosvojitveno vojno, dolžno nuditi potrebno podporo. O tem, kako bo ministrstvo ravnalo, jo je namreč v okviru poslanskih vprašanj v DZ spraševal Žan Mahnič (SDS).

Kot je dejal Mahnič, bomo letos obeleževali 25 let samostojnosti Slovenije, vse bolj pa kaže, da obletnice ne bomo praznovali enotno.

Dejal je, da so že stekli postopki za ponovno potvarjanje zgodovine in pri tem navedel, da je eden najpomembnejših osamosvojiteljev, upokojeni brigadir Krkovič dobil poziv na sodišče zaradi sestrelitve helikopterja nad Rožno dolino med osamosvojitveno vojno. Pri tem je Mahnič poudaril, da je šlo za helikopter JLA, ki je letel na prepovedanem območju, proti Krkoviču pa naj bi stekel postopek v skladu z jugoslovanskim kazenskim zakonikom.

Po besedah Katičeve ministrstvo o ponovni zahtevi za uvedbo preiskave v zvezi s sestrelitvijo helikopterja JLA med osamosvojitveno vojno ni bilo obveščeno. O vabilu, ki ga je prejel Krkovič, pa so bili seznanjeni iz medijev.

Če pa se bo sodišče odločilo za začetek postopka, Katičeva meni, da je ministrstvo za obrambo dolžno brigadirju Krkoviču, tako kot kateremu koli drugemu pripadniku teritorialne obrambe, ki je sodeloval pri zaščiti plebiscitarne odločitve slovenskega naroda, da ustvari samostojno državo, nuditi vso potrebno podporo, tako v obliki ustrezne pravne pomoči, kot tudi v obliki dokumentov, s katerimi ministrstvo razpolaga.

Katičeva je dejala, da je osamosvojitev države v naši dolgoletni zgodovini bojev zagotovo najbolj svet trenutek. Zato je tudi sama neprijetno presenečena, da se prav letos ob tej obletnici soočamo z vprašanji, ki bi jih že morali razrešiti.

K temu je še dodala, da se po 25 letih soočamo z opustitvijo pregona zoper tiste, ki so se borili proti osamosvojitvi Slovenije. Na takšen način se postopki ne bi smeli končati, je poudarila ministrica.

Ljubljansko okrožno sodišče je Krkoviču poslalo vabilo na zaslišanje. Pred preiskovalno sodnico bo moral 29. marca pojasniti okoliščine sestrelitve helikopterja nad ljubljansko Rožno dolino 27. junija 1991. Zahtevo za preiskavo je vložila vdova Tonija Mrlaka, ki je umrl v sestreljenem helikopterju, sestrelitev pa naj bi ukazal Krkovič.