Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 19. julija

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

Damjan Murko Njena.si

Damjan Murko redko spi doma

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Slovenija

Ministri in njihovi sekretarji: tako je koalicija poskrbela za svoje, ki so potrebovali službe

Deli na:
Ministri in njihovi sekretarji: tako je koalicija poskrbela za svoje, ki so potrebovali službe

Foto: M24 NIkola Miljkovič - Peter Vilfan

Državni zbor bo v četrtek na izredni seji glasoval o listi 16 ministrskih kandidatov premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Če bo ministrska ekipa potrjena, bo v četrtek v DZ zaprisegla 13. slovenska vlada.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev, glasuje pa se o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Ministrski kandidati so se v minulem in tem tednu predstavili pred pristojnimi delovnimi telesi ter vsi dobili njihovo zeleno luč. Vmes je sicer prišlo do zamenjava kandidata za ministra za javno upravo, saj je Šarec umaknil kandidaturo Tugomirja Kodelje, ki ga je nadomestil Rudi Medved.

Če kandidatna lista v četrtek ne bi bila izglasovana, pa se opravi novo glasovanje na podlagi nove liste kandidatov, ki jo mora predsednik vlade vložiti najpozneje v desetih dneh od dneva prvega glasovanja. Če tudi nova lista ne dobi zadostne podpore, pa lahko predsednik vlade predlaga, naj se o vsakem kandidatu glasuje posebej.

Stranke vladne koalicije, ki jo je z SD, SMC, SAB in DeSUS oblikoval Šarec, sicer v DZ štejejo skupaj 43 poslancev, dogovor, ki so ga sklenili z Levico, pa predvideva, da njeni poslanci ministrskim kandidatom ne bodo nasprotovali. Ker imajo v Levici pomisleke glede nekaterih kandidatov, je pričakovati, da se bodo glasovanja vzdržali.


Po izvolitvi bodo ministri nove vlade pred DZ zaprisegli in se predvidoma še isti dan sestali na prvi seji vlade, ki bo, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem. V četrtek bo tako predvidoma znan tudi končni seznam državnih sekretarjev, ki bodo pri delu pomagali novoizvoljenim ministrom.

O razdelitvi mest državnih sekretarjev so se koalicijski partnerji že dogovorili, njihova imena pa so vsaj neuradno bolj ali manj znana. Tako naj bi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade postal nekdanji direktor Leka Vojmir Urlep, eno od sekretarskih mest v kabinetu pa naj bi zasedala tudi dosedanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Na ministrstvu za pravosodje naj bi mesti državnih sekretarjev zasedla pravnica Dominika Švarc Pipan in vodja službe za odnose z javnostjo na vrhovnem sodišču Gregor Strojin, na ministrstvu za obrambo pa poleg aktualnega državnega sekretarja Miloša Bizjaka še obramboslovec Klemen Grošelj. Na zunanje ministrstvo naj bi prišel nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič. Desna roka ministra za gospodarstvo pa naj bi postala nekdanja poslanka SMC Andreja Potočnik.

Državna sekretarja naj bi postala tudi nekdanja poslanca DeSUS Peter Vilfan in Uroš Prikl, prvi na ministrstvu za izobraževanje, drugi na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu za kulturo naj bi državna sekretarja postala nekdanji poslanec SD Jan Škoberne in nekdanji državni sekretar na tem ministrstvu Vojko Stopar.

Na ministrstvo za izobraževanje naj bi se preselila dosedanja državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk, sekretarsko mesto pa naj bi pripadlo tudi strokovnemu sodelavcu poslanske skupine SD Jerneju Štromajerju.

Loading...