pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Turk ob začetku šolskega leta: Otrok ne smemo deliti po materialnih možnostih

Deli na:
Minister Turk ob začetku šolskega leta: Otrok ne smemo deliti po materialnih možnostih

Foto: Bobo

Minister za izobraževanje Žiga Turk je ob začetku novega šolskega leta obiskal osnovno šolo Riharda Jakopiča v Ljubljani, ki jo je v otroštvu obiskoval tudi sam. Ob tem je dejal, da so vsi otroci enaki, in izrazil željo, da otrok ne bi delili po materialnih možnostih. Tudi otroci po njegovih besedah ne bi smeli iskali tovrstnih razlik med sabo.

Minister je spomnil, da bo v teh težkih časih potrebno še več solidarnosti. Ob tem je pozval ravnatelje in učitelje, da bi programe, predvsem obšolskih dejavnosti, prilagodili tako, da bi bili dejansko dostopni vsem.

Poudaril je, da želijo starši za svoje otroke čim boljšo izobrazbo, pri tem pa popolnoma upravičeno zahtevajo za njih najboljše. A ob tem je izrazil željo, da bi spoštovali delo učiteljev in ravnateljev in da bi "v šolo hodili z dobronamernimi interesi in ne z odvetniki".

Ob tem je dejal, naj bodo učitelji prijatelji otrok. "Njihovo delo moramo vsi ceniti in spoštovati," pravi. Sam upa, da se posledice varčevalnih ukrepov ne bodo poznale v učilnicah in da bo šolski prostor varen pred tovrstnimi napetostmi. "V času, ko število otrok upada, pa je težko zagovarjati večanje sredstev na tem področju," pravi.

Turk je izrazil tudi željo, da bi šola pomagala otrokom v čim večji meri ohraniti njihove lepe lastnosti. Ob tem je izpostavil radovednost, kar bi po njegovih besedah morala šola potešiti, ter ustvarjalnost, ki je šola po njegovem ne bi smela omejevati in bi otrokom morala pustiti svobodo in raziskovalni duh.

Kot pravi, se je sam kot otrok veselil počitnic spomladi in šole jeseni. Vsem, otrokom, staršem, učiteljem in ravnateljem, pa želi, da bo vsak po svojih močeh prispeval k temu, da bo v lepem spominu ostal tudi današnji dan in nadaljnja leta šolanja.